E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12599
Lasīšanai: 3 minūtes

Piespiedu izpildes līdzekli norāda pieteikumā ZTI

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2017
INGA

Esmu nokārtojusi uzturlīdzekļus, un man tos maksā UGF, bet bērna tēvam tiesu izpildītājs novelk no algas. Vai tādā gadījumā bērna tēvam var arī aprakstīt mantu? Vai es atgūšu to parādu, kas ir sakrājies no dokumentu iesniegšanas tiesā līdz tiesas beigām?

A
atbild:
05. septembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesu izpildītājs var uzsākt tiesas sprieduma piespiedu izpildes darbības uz tiesas izdota izpildes dokumenta un piedzinēja rakstveida pieteikuma pamata. Ja bērna māte saņem uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, tas nozīmē, ka konkrētajā zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā esošajā izpildu lietā ir divi piedzinēji – fonda administrācija par tās izmaksātajiem uzturlīdzekļiem un bērna māte – par uzturlīdzekļu parāda piedziņu, kur katrs no viņiem piedzen viņiem pienākošos naudas līdzekļus no parādnieka.

Civilprocesa likuma 567. panta pirmā daļa paredz, ka piedzinējs, iesniedzot izpildu dokumentu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, norāda piespiedu izpildes līdzekli.

Ja piedzinējs ir norādījis visus iespējamos piespiedu izpildes līdzekļus (piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām kā darba samaksa, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu), zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums pārbaudīt, vai parādniekam pieder kustamā manta, naudas līdzekļi, nekustamais īpašums.

Piedzinējs var norādīt vienu no piemērojamiem piespiedu izpildes līdzekļiem vai visus no tiem (pilns piespiedu izpildes līdzekļu uzskaitījums ir pieejams Civilprocesa likuma 557. pantā). Ja piedzinējs pieteikumā nebūs norādījis, ka zvērināts tiesu izpildītājs, piemēram, var vērst piedziņu uz nekustamo īpašumu, šādā gadījumā zvērināts tiesu izpildītājs nebūs tiesīgs to darīt. 

Tāpat piedzinējam pieteikumā jānorāda uzturlīdzekļu parāda apmērs, norādot laika posmu, par kuru uzturlīdzekļu parāds izveidojies. Ja parādnieks nav samaksājis tiesas spriedumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru, kas izveidojies no dokumentu iesniegšanas tiesā brīža līdz nolēmuma pieņemšanai, piedzinējam ir tiesības uzsākt arī šī parāda piedziņu. 

Vēršam uzmanību, ka piedzinējam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu un noskaidrot neskaidros jautājumus, tostarp par to, kādēļ netiek piemēroti piespiedu izpildes līdzekļi (piedziņas vēršana uz parādnieka uz nekustamo īpašumu utt.). To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 202 „Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību” 5. nodaļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas