E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12496
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darbnespējas lapu slima bērna kopšanai neieskaita 52 nedēļu periodā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2017
Laima

Ir noteikts maksimālais darbnespējas dienu skaits, kas tiek apmaksāts. Kas notiek, ja persona ir pati izslimojusi visas apmaksājamās darbnespējas dienas (piemēram, smaga slimība bijusi vai citi apstākļi) un personai saslimst bērns, par ko arī tiek izsniegta darbnespējas lapa. Vai šādu lapu apmaksās? Vai uz darbnespējas lapas apmaksu, kas izsniegta sakarā ar slimu bērnu, arī attiecas maksimālais pieļaujamais apmaksājamo darbnespējas dienu skaits?

A
atbild:
07. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" noteikts – ja slimo nepārtraukti, slimības pabalstu izmaksā no darba nespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanas dienai, bet ne ilgāk par 26 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas. Pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas atzinumu, slimības pabalsta izmaksu var pagarināt, bet ne ilgāk par 52 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas.

Ja slimo ar pārtraukumiem – pabalstu izmaksā ne ilgāk par 52 nedēļām triju gadu periodā.

Nosakot 52 nedēļu periodu, tiek summēti visi darba nespējas periodi, skaitot no pirmās saslimšanas dienas (darba nespējas A lapas dienas), par kuriem ir piešķirts un izmaksāts slimības pabalsts, izņemot darba nespējas periodus slima bērna kopšanai un saslimšanu ar tuberkulozi, kā arī grūtniecības, dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) periodus, par kuriem piešķirti pabalsti.

Tātad – darbnespējas lapas periods slima bērna kopšanai neietilpst maksimāli pieļaujamo apmaksājamo darbnespējas dienu skaitā, un tiesības uz slimības pabalstu, ja kopj slimu bērnu vecumā līdz 14 gadiem, ir neatkarīgi no tā, ka saistībā ar savu darbnespēju jau ir izmantots viss iespējamais slimības pabalsta izmaksas laiks triju gadu periodā.

Slimības pabalstu, kas piešķirts saistībā ar slima bērna kopšanu, izmaksā līdz bērna 14. slimības dienai, ja bērns kopts mājās, savukārt, ja bērns ir kopts arī stacionārā, tad izmaksā līdz 21. bērna slimības dienai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas