E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1240
Lasīšanai: 4 minūtes

Par dalītā īpašuma problēmām

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2012
Maija Vančenko

Vai TM informatīvais ziņojums un turpmākās izmaiņas likumos par piespiedu dalītiem īpašumiem attiecas/attieksies uz VISIEM dalītiem īpašumiem, tas ir, ne tikai uz dzīvokļu īpašniekiem, bet arī uz dzīvojamo māju/privātmāju īpašniekiem, jo arī dzīvojamo māju īpašnieki ir tieši tādi paši ķīlnieki kā dzīvokļu īpašnieki? 2012. gada 18. jūnija Lidijas Dārziņas rakstā „Top risinājumi dalīto īpašumu problēmām: paredzēs tiesības atpirkt privātu zemi zem dzīvojamām mājām” tiek minēti tikai dzīvokļu īpašnieki, bet ne dzīvojamo māju/privātmāju īpašnieki.

A
atbild:
02. jūlijā, 2012
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta sēdē, šā gada 12.jūnijā izskatot Tieslietu ministrijas (TM) informatīvo ziņojumu „Par tiesiskā regulējuma izstrādes gaitu, kas paredz atteikšanos no dalītā īpašuma”, bija plašāka diskusija par to, kas atspoguļota rakstā.
Vairāk par daudzdzīvokļu ēkām izklāstīts tāpēc, ka arī ziņojumā norādīts, ka tieši daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gadījumā dalītā īpašuma problemātika ir jo sevišķi komplicēta (liels iesaistīto personu loks (dzīvokļu īpašnieki vai īrnieki), kam jāvienojas par nomas maksas apmēru ar zemes īpašnieku).

Diskusijā tika minētas ar nelielas ēkas, piemēram, divdzīvokļu mājas, jo šādos gadījumos, iespējams, panākt vienotu lēmumu būtu vienkāršāk. Valdības sēdē tika arī norādīts, ka ziņojums ir jāprecizē, jo vēl ir arī neskaidri jautājumi un neparedzētas, varbūt neapzinātas problēmsituācijas.

Informatīvajā ziņojumā nav norāžu uz to, ka pašreiz piedāvātajos iespējamajos risinājumos dalīto īpašumu situācijas izbeigšanai tiktu paredzēti kādi izņēmumi atkarībā no ēkas sastāva.

Valdības sēdē tika nolemts pamatā atbalstīt informatīvajā ziņojumā piedāvāto piespiedu dalītā īpašuma problēmas risinājuma virzienu.

Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai dzīvokļu īpašuma gadījumā Tieslietu ministrijai, izstrādājot atbilstošus normatīvo aktu projektus, jāņem vērā Ministru kabineta sēdes laikā paustie viedokļi un kopīgi ar iesaistītajām institūcijām jārod visaptverošāku risinājumu.

Tieslietu ministrijai arī jāpapildina informatīvā ziņojuma izklāsts jautājumā par reālnastas attiecināšanu uz dalītā īpašuma problēmas risinājumu.

Tieslietu ministrijai līdz 2012.gada 1.augustam, saskaņojot ar Latvijas Pašvaldību savienību, jāizstrādā normatīvo aktu projekti, kas paredz:

• zemes piespiedu nomas attiecībās atteikties no nosacījuma, ka nomnieks papildus zemes nomas maksai kompensē iznomātājam nekustamā īpašuma nodokļa par zemi maksājumu;
• atteikties no dalītā īpašuma veidošanas nākotnē, izņemot, ja uz citai personai piederošas zemes tiek būvētas nedzīvojamās būves uz apbūves tiesību pamata;
• tiesiskā regulējuma noteikšanu atbilstoši pārējiem informatīvajā ziņojumā piedāvātajiem risinājumiem un konstatētajām problēmām.

Tieslietu ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju dalītā īpašuma tiesiskā regulējuma izstrādes procesa ietvaros jāturpina risināt jautājumu par iespējām nodrošināt valsts atbalstu dalītā īpašuma izbeigšanai.

LV portāls lasītājus informēs par topošajiem normatīvo aktu projektiem. Jo, kā jau rakstīts, valdība ir apņēmusies rast šai problēmai risinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas