E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12168
Lasīšanai: 4 minūtes

Pabalsta aprēķinu izskaidros VSAA

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2017
Emīlija

Labdien! Vēlos saprast, kāpēc VSAA, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējā apdrošināšanas iemaksu algā mēnešos, kuros man ir bijusi pārejošā slimības lapa, ieskaita un par to laiku rēķina pēc valstī vidējās apdrošināšanas iemaksas apmēra (70%). Likumā teikts, ka šīs dienas netiek skaitītas kopējā aprēķinā: “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31. panta pirmajā daļā noteiktā perioda kalendāra dienu skaits, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts. Vai laikā, kad man ir slimības lapa, par mani netiek veiktas apdrošināšanas iemaksas? Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
15. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no apdrošinātās personas iemaksu algas 12 kalendāro mēnešu periodā, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Proti, pabalsta aprēķinā neņem vērā mēnesi, kurā izsniegta darbnespējas lapa B un sākas grūtniecības atvaļinājums, kā arī iepriekšējos divus mēnešus.

Savukārt vidējās iemaksu algas noteikšanas 12 mēnešu periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, atvaļinājuma bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, dienas.

Ja apdrošināšanas iemaksu alga kādā perioda daļā nav bijusi tāpēc, ka nav strādāts (nav sociālās apdrošināšanas), tad par šo periodu vidējo iemaksu algu aprēķina 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tātad vidējo iemaksu algu aprēķina no ienākumiem, kuri ir gūti strādājot. Ja šajā 12 mēnešu periodā kādu laiku nav strādāts, tad par to vidējo iemaksu algu aprēķina no valstī noteiktās vidējās iemaksu algas.

Kas attiecas uz jautāto par slimības lapu un apdrošināšanas iemaksām tās laikā, tad no slimības pabalsta neietur sociālās iemaksas, bet no šī pabalsta valsts veic obligātās iemaksas par personu – taču tikai pensiju apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu.

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem nosaka un tos aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētu informāciju par personas valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un apdrošināšanas periodiem. Ja Jums nav saprotams, kā ir aprēķināts maternitātes pabalsts, jālūdz to izskaidrot VSAA speciālistam, kurš norādīts lēmumā par maternitātes pabalsta piešķiršanu. Ja vēl ir neskaidrības, varat izmantot arī elektroniskās saziņas iespējas ar VSAA, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

VSAA lēmumu mēneša laikā ir arī tiesības apstrīdēt (tas paredzēts likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 38. pantā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas