E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11516
Lasīšanai: 2 minūtes

Vidējās iemaksu algas aprēķinā neieskaita darbnespējas periodu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2017
Irina

Labdien! Man ir jautājums par maternitātes pabalsta un vecāku pabalsta apmēra aprēķinu. Dekrētā iešu jūlijā, bet esmu uz slimības lapas no februāra veselības problēmu dēļ. Vai tas iespaido pabalsta apmēru? Vai nauda, kas iegūta B slimības lapas laikā, ir skaitīta kā ienākums?

A
atbild:
06. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, personai, kura pieprasa šos pabalstus, ir jābūt sociāli apdrošinātai saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", tātad darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B, bet vecāku pabalstam – diena, ar kuru persona pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību.

Arī vecāku pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

No 12 mēnešu perioda, aprēķinot pabalstus, izslēdz pārejošas darba nespējas laiku. Tātad slimības pabalsta nauda netiks skaitīta kā ienākums. Vidējo iemaksu algu aprēķinās no ienākumiem tajā periodā, kurā strādājāt.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Tāpēc informāciju par prognozējamiem pabalstiem un to aprēķināšanu varat lūgt VSAA. Iespējams sazināties arī elektroniski, rakstot uz e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas