E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11378
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Izīrējot nekustamo īpašumu, var maksāt 10% nodokli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2017
janis

Sveiki! Vēlējos uzzināt – ja es kā privātpersona vēlos izīrēt savu dzīvokli un maksāt nodokļus, sakiet, lūdzu, kādi tie būtu, cik lieli, arī tad, ja vēlos izīrēt vairāk nekā vienu dzīvokli, proti, piecus, katru par 170 eiro mēnesī. Man ir jādibina speciāla firma? Ļoti interesē nodokļi. Vai es varu izmantot pieteiktu, nereģistrētu saimniecisko darbību un maksāt 10 procentus, jo tad man nerodas lieli izdevumi.

A
atbild:
15. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskajai personai ir tiesības nereģistrēt saimniecisko darbību un maksāt 10% nodokli no ienākumiem, ja ienākumus gūst no nekustamo īpašumu izīrēšanas. Tāda iespēja paredzēta likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.panta 12.daļā.

Ja, gūstot ienākumu no dzīvokļa izīrēšanas, nerodas saimnieciskas darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, tad fiziskajai personai (dzīvokļa īpašniekam) ir tiesības izvēlēties nodokļa maksāšanas režīmu, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam. Šajā gadījumā nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas (arī no līguma darbības izbeigšanās dienas) informēt par to Valsts ieņēmumu dienestu, pievienojot arī īres līguma kopiju.

Gūtajam ienākumam no īpašuma izīrēšanas piemēro 10% nodokļa likmi. Nodokli aprēķina par kalendāra gadu, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju no sekojošā gada 1. marta līdz 1. jūnijam, un iemaksā valsts budžetā 15 dienu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas