E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11368
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Pensionāra neapliekamais minimums nav piemērojams

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2017
silvija

Iesniedzot ienākumu deklarāciju par 2016. gadu, jānorāda visi ienākumi. Kā jābūt aprēķinātam iedzīvotāju ienākuma nodoklim no pensijas, ja tiek saņemta Krievijas pensija (ir atbrīvojums par neaplikšanu ar nodokli, nosūtīts VSAA) un Latvijas pensija? Kāds neapliekamais minimums jāpiemēro (Krievijas pensija pārsniedz 235,00 EUR mēnesī, bet Latvijas pensija ir mazāka par 235,00)? Vai abas pensijas jāsummē un jāpiemēro neapliekamais minimums 235,00 eiro mēnesī, vai neapliekamais minimums ir viss Krievijas pensijas apmērs?

A
atbild:
07. martā, 2017

Diferencēto neapliekamo minimumu nepiemēro par to periodu, kad persona saņem pensiju.

Personām, kurām ir piešķirta pensija, tostarp pensija saskaņā ar ārvalstu normatīvajiem aktiem, un kuras ir sasniegušas likumā “Par valsts pensijām” noteikto pensionēšanās vecumu, piemēro pensionāra neapliekamo minimumu 2820 eiro gadā (235,00 eiro mēnesī). Ja citā valstī piešķirtā pensija nav apliekama ar nodokli, piemēram, kā tas ir ar Krievijas pensiju, tad pensionāra neapliekamais minimums tiek piemērots apmērā, ko veido pozitīvā starpība starp pensionāra neapliekamo minimumu un citā valstī saņemto vecuma pensiju.

Tā kā jautājumā minētā Krievijas pensija ir lielāka par pensionāra neapliekamo minimumu, tad konkrētajā situācijā pensionāra neapliekamais minimums attiecībā uz Latvijas pensiju vai citiem šīs personas ienākumiem nav piemērojams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas