E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11319
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Maksātnespēja visai ģimenei

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2017
Peteris

Maksātnespējas procesā, ja parādnieka kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas nepārsniegs 30 000 eiro, tad saistību dzēšanas procedūra ir viens gads. Jautājums man ir šāds – ja ir maksātnespēja, tikai šoreiz visai ģimenei, un summa pārsniedz 30 000 eiro, kā aprēķina summu šajā gadījumā? Vai tie jau būs divi gadi, vai rēķina pēc "galvu" skaita, un tad sanāk tas pats viens gads?

A
atbild:
03. martā, 2017
Maksātnespējas administrācija
Karīna Paturska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 133. panta pirmās daļas 3. punktā noteikto pieteicēji tiesā iesniedz vienu parādnieka un Maksātnespējas likumā noteikto ieinteresēto personu kopīgu fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, un uz tā pamata tiek ierosināta viena maksātnespējas lieta. Minētās tiesību normas mērķis ir samazināt fiziskās personas maksātnespējas procesa uzsākšanas izmaksas, līdz ar to kopīgais fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikums pastāv tikai uz maksātnespējas procesa pasludināšanas brīdi. Tā kā ne Maksātnespējas likumā, ne Civilprocesa likumā nav iekļauts "ģimenes maksātnespējas procesa" turpmākas norises regulējums (piemēram, nav norādes, vai abiem pieteikuma iesniedzējiem jābūt kopējām saistībām un mantai), tad pēc pasludināšanas šie maksātnespējas procesi tiek turpināti tā, it kā tie būtu atsevišķi (individuāli) procesi un attiecībā uz katru no šiem procesiem būtu individuāli piemērojamas Maksātnespējas likumā ietvertās tiesību normas.

Attiecīgi "ģimenes maksātnespējas procesā" katram parādniekam tiek pasludināta atsevišķa saistību dzēšanas procedūra, tādējādi arī saistību dzēšanas plāna termiņš atbilstoši Maksātnespējas likuma 155. panta ceturtajai daļai tiek aprēķināts, ņemot vērā katra parādnieka individuālo saistību apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas