E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11262
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Parāda apmaksa nekādas priekšrocības nepiešķir

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. janvārī, 2017
Sanita

Tēvs ir miris. Mantojuma lietas vēl nav sāktas kārtot, bet ir atklājies diezgan liels nesamaksāta nekustamā īpašuma nodokļa parāds. Ja parādu samaksā viens no mantiniekiem, vai tas dos kādu papildu labumu mantojuma lietā attiecībā pret citiem mantiniekiem? Paldies!

A
atbild:
01. martā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām pāriet arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Mantojumā iekļauta pilnīgi visa mantojuma atstājēja atstātā kustamā un nekustamā manta, tostarp visas mantojuma atstājēja parādu saistības.

Civillikuma 707. pants nosaka, ka mantojuma atstājēja kreditoriem jāgriežas ar saviem prasījumiem pie mantinieka, kuram, ja no mantojuma nepietiek, jāsamaksā parādi no savas paša mantas. No minētā uzliktā pienākuma – atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar paša mantu – mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību, t.i., sastāda likumā noteiktā laikā visa mantojuma inventāru.

Attiecībā pret citiem mantiniekiem parāda apmaksa nekādas priekšrocības nepiešķir, tas dod tikai tiesības Jums prasīt no pārējiem mantiniekiem atbilstošu parāda daļas segšanu atbilstoši attiecīgā mantinieka daļai mantojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas