E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10795
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Arī bērna tēvam ir tiesības rūpēties par savu bērnu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2016
Vija Kalniņa

Labdien! 9 mēnešus atpakaļ piedzima meita. Ar bērna tēvu izšķīros 6 mēnešus pirms bērna piedzimšanas. Sapratu, ka ar šo cilvēku nevēlos neko un izslēdzu viņu no savas dzīves. Līdz ar to ieraksts par bērna tēvu netika veikts. Tā bija mana apzināta izvēle, kuru es nevienā brīdī neesmu nožēlojusi. Finansiāli viņš nav palīdzējis nekā, aizbildinoties ar to, ka es neļāvu palīdzēt. Bērnu arī nav redzējis. Tagad bērna bioloģiskais tēvs ir iesniedzis pieteikumu tiesā par paternitātes noteikšanu un vēlmi papildināt dzimšanas apliecību. Sakiet, lūdzu, kādas sekas iespējamas šai tiesas sēdei?

A
atbild:
23. novembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 157. panta otrā daļa nosaka, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu. Jārēķinās, ka lietas izskatīšanas gaitā lietas dalībnieks, piemēram, prasītājs, var lūgt tiesu noteikt ģenētisko ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai (Civilprocesa likuma 249.1 panta pirmā daļa) un tādā gadījumā Jūsu pienākums būs kopā ar bērnu ierasties ekspertīzes centrā un iesniegt nepieciešamos ģenētiskā materiāla paraugus. Ja prasību neatzīstat, bet DNS ekspertīzi pierādīs, ka prasītājs ir bērna bioloģiskais tēvs, prasītājs var lūgt tiesu piedzīt veiktās ekspertīzes izmaksas no Jums.

Bērna interesēm un materiālajai labklājībai atbilst tāds stāvoklis, kad viņam ir zināmi abi vecāki.  Līdz ar to, ja prasītājs pierādīs, ka ir bērna bioloģiskais tēvs un vēlas rūpēties par savu bērnu, un ja vien Jūsu rīcībā nav kādi fakti, kas apliecina, ka paternitātes atzīšana neatbilst bērna interesēm un varētu kaitēt bērnam, ir ļoti iespējams, ka tiesa apmierinās prasību un dzimšanas reģistrā tiks veikts ieraksts par bērna tēvu. Jebkurā gadījumā gala lēmumu pieņems tiesa, izvērtējot visu pušu iesniegtos argumentus, primāri vērtējot bērna intereses.

Paternitāte uzliek zināmus pienākumus, piemēram, maksāt uzturlīdzekļus, kā arī tiesības, piemēram, regulāri tikties ar bērnu.  Sīkāks izklāsts pieejams e-konsultācijā “Ieraksts par tēvu dzimšanas apliecībā uzliek zināmus pienākumus” un LV portāla skaidrojumā “Aizgādība – vecāku kopīgās un atsevišķās rūpes par bērnu”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas