E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10590
Lasīšanai: 3 minūtes

Par elektrotīkla pārbūvi jāvienojas ar ēkas apsaimniekotāju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2016
Solvita

Labdien! Ir iegādāta elektriskā plīts. Dzīvoklim ir vienas fāzes pieslēgums, 16 ampēri. Daudzdzīvokļu kāpņu telpas stāvvada šķērsgriezums ir seši mm/kvadrātā. Vai pieļaujams, nepalielinot slodzi, atstāt esošo strāvas stiprumu? Vēlos nomainīt vienu fāzi un nulli, atstājot divas esošās pašreizējā stāvvada fāzes. Vai, vienojoties ar pārējiem iedzīvotājiem un apsaimniekotāju, drīkstu mainīt daļu, vai nepieciešams vienoties ar apsaimniekotāju par visa pašreizējā stāvvada nomaiņu? Pašlaik apsaimniekotājs nepiekrīt daļējai stāvvada nomaiņai, to nepamatojot - uz kāda pamatojuma drīkst man to neatļaut?

A
atbild:
25. oktobrī, 2016

AS “Sadales tīkls” atbildībā ir elektroenerģijas piegāde un elektrotīklu uzturēšana līdz noteiktajai elektroenerģijas piegādes robežai, savukārt pašu klientu kompetencē ir savu objektu iekšējo elektrotīklu uzturēšana, tādēļ, lai pārrunātu un saskaņotu nepieciešamos elektrotīkla pārbūves darbus ēkas iekšējā elektrotīklā, AS “Sadales tīkls” aicina dzīvokļa īpašnieku sazināties ar ēkas apsaimniekotāju, kā arī aicina izvērtēt, vai elektriskās plīts darbināšanai tiešām jāveic daudzdzīvokļu ēkas stāvvada nomaiņa. Nepieciešamās elektrotīkla jaudas aprēķināšanai AS “Sadales tīkls” iesaka izmantot uzņēmuma mājaslapā www.sadalestikls.lv publicēto slodzes aprēķināšanas kalkulatoru vai konsultēties ar sertificētiem speciālistiem, kas sniedz šāda veida pakalpojumus. Informāciju par sertificētiem elektrospeciālistiem Latvijā var iegūt:

  • Latvijas Elektriķu brālības Sertifikācijas departamenta mājaslapā;
  • Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku Asociācijas mājaslapā;
  • Citās akreditētās personāla sertifikācijas institūcijās, kuru saraksts ir pieejams Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs mājaslapā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 50 „Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” par daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas koplietošanas telpās izvietotu elektroietaišu (ievada un stāvu sadales, stāvvadu, kāpņu, pagalma, pagraba, bēniņu, liftu, sūkņu, apgaismošanas ierīču un elektrodzinēju elektroinstalācijas) tehnisko stāvokli, vienlīnijas shēmas esību un apkalpošanu, kā arī par tajās uzstādīto elektroenerģijas komercuzskaites mēraparātu un plombu saglabāšanu ir atbildīgs ēkas valdītājs vai īpašnieks, līdz ar to visi plānotie darbi ēkas koplietošanas telpās jāsaskaņo ar ēkas īpašnieku vai apsaimniekotāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas