E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1007
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Tiesības uzteikt darba līgumu

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. februārī, 2012
liga ozola

Strādāju izglītības iestādē par skolotāju 5-6 gadnieku grupā četrus gadus. Ir doma iet prom no šī darba, atvaļinājumā eju ar 1. Jūniju. Vēlos zināt, kad rakstīt atlūgumu: pirms vai pēc atvaļinājuma, lai nezaudētu atvaļinājuma naudu? Vai man mēnesis būs jāatstrādā? Darba devējs ir lietas kursā, ka taisos iet prom, lai ir iespēja sameklēt man aizvietotāju. Kā aprēķina šo atvaļinājuma naudu par tiem 9 mēnešiem, ko esmu nostrādājusi, vai tikai no 1. janvāra!?

A
atbild:
02. martā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Darba likuma tiesību normas neierobežo darbinieka tiesības uzteikt darba līgumu pirms, pēc vai tieši ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laikā. Līdz ar to darbinieks pēc saviem ieskatiem ir tiesīgs lemt par sev vēlamo darba līguma uzteikuma brīdi. Turklāt ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā pavadītais laiks tiek ieskaitīts uzteikuma termiņā, kas parasti ir viens mēnesis atbilstoši  Darba likuma 100.panta pirmās daļas nosacījumiem.

Izbeidzoties darba tiesiskajām attiecībām, darba devējam ir pienākums saskaņā ar Darba likuma 149.panta piektās daļas nosacījumiem izmaksāt darbiniekam kompensāciju par neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu.

Tā kā attiecībā pret pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē strādājošiem darbiniekiem attiecas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma prasības, darbiniekam par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamo samaksu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja amatpersonai (darbiniekam) ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā.

Stundas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu (sīkāk skatīt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3.prim pantu un 41.pantu).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas