E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3965
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādniekam saglabājamā summa – 320 eiro neto

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2014
Kristīne Krūmiņa

Labdien! Pēc Bilances marta numurā izlasītā M. Grebenko skaidrojuma par izmaiņām Civilprocesa likuma 594.pantā var saprast, ka parādniekam jāsaglabā minimālā mēnešalga pēc nodokļu nomaksas, nevis minimālās algas bruto summa. Šajā gadījumā katram parādniekam saglabājamā neto summa būtu atšķirīga atkarībā no tā, cik personas ir viņa apgādībā, ir vai nav iesniegta nodokļu grāmatiņa un kāda ir VSAOI likme. Taču pēc Jūsu portālā skaidrotajiem piemēriem var saprast, ka jāsaglabā ir minimālās algas bruto summa, kas ir 320 eiro. Tādēļ šobrīd man nav īsti skaidrs, kurš ir tas pareizais variants, pēc kura rīkoties veicot ieturējumus no darbinieku algām.

A
atbild:
17. martā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

LV portālam ZTI padomes izpilddirektore G.Berlande savā skaidrojumā norāda, ka parādniekam, sākotnēji atrēķinot visus nodokļus, saglabājamā summa ir neto 320 eiro apmērā, nevis bruto (lūdzu, skatīt tekstā 1. un 2.piemēru).

Tādējādi veidojas situācija, ka parādu piedziņa pēc jaunā regulējuma ir iespējama tikai personām ar augstākiem ienākumiem, bet personām ar minimālo algu bruto teorētiski piedziņa nav iespējama, ja vien pats parādnieks to nerosina tomēr turpināt.

Darba devējam vai tā pārstāvim (grāmatvedim), veicot ieturējumus personām, kam piedziņa uzsākta pirms 2014.gada, jāvadās gan pēc jaunā CPL regulējuma, gan (saprāta robežās aprunājoties) būtu jāvienojas ar pašu parādnieku.

Jo, kā zināms, tiesu izpildītājs jaunu izpildrakstu par jau iesāktām lietām negatavos. Ja parādnieks uzstāj, lai piedziņa  atbilstoši jaunajam CPL regulējumam vairs netiek turpināta viņa mazo ienākumu dēļ, darba devēja pārstāvim par šo situāciju jāinformē tiesu izpildītājs. Šī persona līdz ar to riskē ar piedziņas vēršanu pret viņas kustamo un nekustamo mantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas