DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Satversmes tiesas tiesneši un darbinieki dalās pieredzē ar Ukrainas kolēģiem par Latvijas tiesiskās sistēmas ceļu uz ES

Publicitātes foto

Šā gada 17. un 18. oktobrī Eiropas Savienības un Eiropas Padomes kopīgās programmas “Partnerība labai pārvaldībai” īstenotā projekta “Atbalsts konstitucionālās justīcijas attīstībai Ukrainā” ietvaros Rīgā norisinās Satversmes tiesas un Ukrainas Konstitucionālās tiesas tiesnešu un darbinieku kopīgs seminārs, kurā piedalās arī Eiropas Padomes pārstāvji.

Satversmes tiesas un Ukrainas Konstitucionālās tiesas semināra atklāšanā Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina uzsvēra: “Ar katru dienu Ukraina un Eiropa tuvojas uzvarai. Tas nozīmē, ka tuvojas arī nākotnes Ukraina – demokrātiska tiesiska valsts attīstīto Eiropas valstu saimē. Mūsu projekta galvenais mērķis ir kopīgs darbs pie Ukrainas tiesiskās sistēmas pilnīgas integrācijas Eiropā Savienībā. Latvijas pieredze divdesmit gadu garumā liecina, ka šis ceļš ir sarežģīts, tas prasa spēku un pacietību. Esam gandarīti par iespēju sniegt savu atbalstu Ukrainas kolēģiem.”

Semināra mērķis ir vairākās darba sesijās dalīties ar  Ukrainas kolēģiem pieredzē par Latvijas tiesiskās sistēmas ceļu uz pievienošanos Eiropas Savienībai un NATO. Puses pārrunā no šī integrācijas procesa izrietošās prasības tiesību sistēmai, tostarp konstitucionālo tiesību problēmjautājumu izpratnes maiņu Latvijas tiesiskajā iekārtā, kā arī Satversmes tiesas pieredzi Eiropas Savienības tiesību normu piemērošanā un dialogā ar Eiropas Savienības Tiesu.

Diskusijās piedalās Satversmes tiesas un Ukrainas Konstitucionālās tiesas tiesneši un darbinieki. “Eiropas tiesiskajā telpā nozīmīga loma ir gan tiesnešiem, gan arī tiesnešu palīgiem un padomniekiem. Tiesneši pieņem nolēmumus dažādos tiesību jautājumos, savukārt tiesnešu palīgi un padomnieki sniedz būtisku artavu pētniecībā, atzinumu sagatavošanā un juridiskajā analīzē, kas padara šos darbiniekus neaizvietojamus tiesu darbā,” norādīja Irēna Kucina, akcentējot nepieciešamību projekta ietvaros sniegt ieguldījumu ne tikai tiesnešu, bet arī tiesu darbinieku profesionālajā izaugsmē.

Tāpat arī pirms semināra, šā gada 16. oktobrī, norisinājās projekta Tehniskās komitejas sēde, kurā piedalījās Eiropas Padomes, Satversmes tiesas un Ukrainas Konstitucionālās tiesas pārstāvji. Sēdes ietvaros puses pārrunāja turpmākās projekta aktivitātes, kā arī pieredzes apmaiņas un sadarbības jautājumus starp Ukrainas Konstitucionālo tiesu un Satversmes tiesu. Projekts norisināsies līdz 2025. gada augustam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI