DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

SPKC aicina iedzīvotājus vakcinēties pret sezonālo gripu un Covid-19

Publicitātes attēls

Sākoties rudenim un mainoties laikapstākļiem, dažādu vīrusu izraisītas slimības sastopamas arvien biežāk, tāpēc tieši šajā laikā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina  veikt sezonālo vakcināciju pret gripu un Covid-19.

Iedzīvotājiem tiek piedāvātas divas īpaši senioriem un bērniem piemērotas valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu, kuras valsts apmaksāto vakcīnu klāstā ir jau otro sezonu – senioriem no 60 gadu vecuma paredzēta īpaši augstas iedarbības vakcīna “Efluelda Tetra”, kas pasaulē sevi pierādījusi ar augstu efektivitāti jau vairāk nekā 10 gadus, un bērniem ar hroniskajām slimībām 2-17 gadu vecumā  arī šogad pieejama ļoti draudzīga vakcīnas forma – nazālā jeb degunā pūšamā vakcīna aerosola veidā “Fluenz”. Tāpat būs pieejama arī ierastā vakcīna pret gripu “Influvac Tetra”, kas paredzēta lietošanai cilvēkiem vecumā no 6 mēnešiem līdz 59 gadiem.

Covid-19 vakcinācijā šobrīd pieejamas pielāgotās PfizerBioNTech “Comirnaty” JN.1 vakcīnas.

SPKC infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsver, ka gripas epidēmijas sākumu nav iespējas paredzēt, tomēr katru gadu ir vērojamas līdzīgas tendences. Analizējot statistikas datus, saslimstība ar gripu sāk palielināties jau decembra sākumā un jo īpaši janvārī, kad bērni atgriežas mācību iestādēs pēc ziemas brīvdienām. Tāpēc ļoti svarīga ir savlaicīga vakcinācija pret gripu un Covid-19, lai imunitāte būtu sagatavota un cilvēki būtu pasargāti no smagas saslimšanas. Pērn visbiežāk ar gripu slimojuši mazie bērni līdz 4 gadu vecumam un skolēni, kas ir arī vieni no lielākajiem vīrusu izplatītājiem sabiedrībā, jo ikdienā ilgstoši uzturas vietās ar lielu cilvēku skaitu. Gripas un Covid-19 vakcīnas jau ir pieejamas ārstniecības iestādēs un ģimenes ārstu praksēs.

Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis, norāda, ka profilakse ir labākais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas un viens no slimību profilakses stūrakmeņiem ir vakcinācija. Latvijā šobrīd pieejams ļoti plašs vakcīnu klāsts, lai pasargātu savus iedzīvotājus no dažādām slimībām, tai skaitā gripas. Saslimstot ar gripu, komplikācijas var būt ļoti nopietnas un pat dzīvību apdraudošas, tāpēc Uršuļskis īpaši aicināja vakcinēties ārstus un medicīnas personālu, kuri ikdienā sastopas ar lielu cilvēku skaitu, lai būtu pasargāti no saslimšanas paši, kā arī nepārnestu slimības tālāk saviem pacientiem. Tikpat nozīmīgi ir vakcinēt arī dažādas riska grupu pacientus – cilvēkus ar hroniskām slimībām, seniorus, grūtnieces. Parlamentārais sekretārs vērsās aicina arī darba devējus mudināt vakcinēties savus darbiniekus, rīkojot izbraukuma vakcinācijas darba vietās, tādējādi rūpējoties gan par savu un darbinieku veselību, gan arī par savu uzņēmumu darbības nepārtrauktību gripas sezonas laikā.

Gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitorings katru gadu tiek uzsākts oktobra sākumā. Pagājušajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs tika reģistrēti divi klīniskie gripas gadījumi, kas ir mazāk nekā iepriekšējā nedēļā (10 gadījumi). Gripas intensitāte Latvijā ir zema un atbilst starpsezonu līmenim.

Epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pagājušajā nedēļā nedaudz samazinājies – 9,1% (40. nedēļā - 11,7%, 39. nedēļā - 7,8% un 38. nedēļā - 11,2%). Stacionāros esošo pacientu skaits ar pamata diagnozi Covid-19 iepriekšējā nedēļā samazinājās līdz 70 pacientiem  (lielākoties vecuma grupā 70+) (40. nedēļā - 88, 39. nedēļā - 98 un 38. nedēļā - 100). Iepriekšējā nedēļā ziņots par 10 Covid-19 pacientu nāves gadījumiem (40. nedēļā - par 11, 39. nedēļā - par deviņiem un 38.nedēļā - par četriem).

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un kuriem ir augsts  komplikāciju risks.

!Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē. 

Šogad valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu pie sava ģimenes ārsta, vakcinācijas kabinetos vai ārstniecības iestādēs var saņemt iedzīvotāji, kas pieder noteiktām grupām https://www.spkc.gov.lv/lv/valsts-apmaksata-vakcinacija-pret-sezonalo-gripu .

Papildinformācija:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI