DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Parlaments: Gruzijas demokrātija ir apdraudēta

Trešdien pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlamenta deputāti norāda, ka pašreizējā demokrātijas vājināšanās Gruzijā kavē valsts integrāciju ES.

Neraugoties uz to, ka valstij 2023. gada decembrī tika piešķirts ES kandidātvalsts statuss, valdošā partija “Gruzijas sapnis”, kurai tiek prognozēta uzvara arī 26. oktobra vēlēšanās, ir spērusi aizvien autoritārākus soļus, tostarp attiecībā uz mediju brīvību un LGBTQ+ tiesībām. Deputāti uzskata, ka līdzās izmaiņām valsts vēlēšanu tiesību aktos un aizvien asākai pret ES vērstai retorikai šie likumi ierobežo vārda brīvību, cenzē medijus, ierobežo kritisku viedokļu paudējus pilsoniskajā sabiedrībā un NVO sektorā, kā arī diskriminē mazāk aizsargātus cilvēkus. Viņi uzsver - ja šie likumi netiek atcelti, progress Gruzijas attiecībās ar ES nav iespējams.

Gruzijas valdības pārstāji veicina naida gaisotni

Deputāti vēlas, lai tiktu rūpīgi izmeklēta policijas brutālā izturēšanās pret miermīlīgajiem protestētājiem, kuri 2024. gada pavasarī izgāja ielās, lai protestētu pret “Gruzijas sapņa” pieņemto Maskavas parauga likumu, ar kuru Rietumu finansēti plašsaziņas līdzekļi un nevalstiskās organizācijas tiek pasludinātas par “ārvalstu aģentiem”. Viņi ir noraizējušies arī par naida un iebiedēšanas gaisotni, ko veicina Gruzijas valdības pārstāvju un politisko līderu izteikumi, kā arī valdības uzbrukumi politiskajam plurālismam. Rezolūcijā nosodīti oligarha un “Gruzijas sapņa” goda priekšsēdētāja Bidzinas Ivanišvili un valdības vadošo amatpersonu izteikumi, kuros draudēts aizliegt opozīcijas partijas un opozīcija dēvēta par “noziedzīgu politisko spēku”.

Gruzijas integrācija ES faktiski apturēta

Ņemot vērā demokrātijas vājināšanos Gruzijā, Parlaments pieprasa iesaldēt visu Gruzijas valdībai piešķirto ES finansējumu, līdz tiek atcelti nedemokrātiskie likumi. Deputāti norāda, ka jebkāds turpmāks finansējums Gruzijas valdībai būtu izmaksājams tikai tad, ja ir izpildīti stingri nosacījumi.

Viņi atgādina, ka Eiropadome 2023. gada decembrī piešķīra Gruzijai kandidātvalsts statusu ar nosacījumu, ka tiks īstenoti pasākumi, kas izklāstīti Eiropas Komisijas novembra ieteikumā. Deputāti norāda, ka Gruzijas valdības pašreizējais kurss nepārprotami ir pretrunā šim mērķim un faktiski ir apturējis Gruzijas integrāciju ES.

Deputāti uzskata, ka gaidāmās parlamenta vēlēšanas būs izšķirošas, nosakot Gruzijas turpmāko demokrātisko attīstību un ģeopolitisko izvēli, kā arī tās spēju panākt progresu kā ES kandidātvalstij. Viņi mudina Gruzijas varas iestādes nodrošināt, lai vēlēšanās tiktu ievēroti augstākie starptautiskie standarti un tiktu respektēta Gruzijas iedzīvotāju griba un brīva izvēle.

Sankcijas pret tiem, kas apdraud Gruzijas demokrātiju

Rezolūcija aicina ES un tās dalībvalstis saukt pie atbildības un piemērot personiskas sankcijas visiem tiem, kas ir atbildīgi par demokrātijas graušanu Gruzijā, tostarp Bidzinam Ivanišvili.

Rezolūcija tika pieņemta ar 495 balsīm pret 73, 86 deputātiem atturoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI