DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pēcdoktorantūras pētījumu atbalstam piešķirts papildu 6 miljonu finansējums 

Šodien, 8. oktobrī, Ministru kabinets lēmis par grozījumiem pēcdoktorantūras pētījumu atbalsta programmai, kas būtiski uzlabos pētniecības finansējuma pieejamību, nosacījumus un ilgtspēju. Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas iniciatīvas šie grozījumi pilnveidos pētniecības vidi Latvijā, ļaujot jaunajiem pētniekiem labāk attīstīt savus projektus un nodrošināt augstas kvalitātes rezultātus. 

Grozījumi paredz papildu finansējuma piešķiršanu 6 090 000 EUR apmērā, kas ļaus koncentrēt resursus uz pētniecības aktivitātēm ar lielāku ietekmi uz tautsaimniecību. Līdz ar to jaunajiem pētniekiem pavērsies vairāk iespēju attīstīt un nostiprināt savu pētniecības karjeru Latvijas zinātniskajās institūcijās un uzņēmumos un tādējādi palielināt zinātnisko inovāciju skaitu Latvijā. Atbalstu nodrošina Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana kopējā P&A sistēmā” 1.1.1.9. pasākums “Pēcdoktorantūras pētījumi”. 

Papildus tiek precizēti nosacījumi, lai nodrošinātu pētniecības projektu nepārtrauktību un ilgtspēju, kas veicinās stabilitāti pētniecības jomā un ilgtermiņa ieguvumus no veiktajiem pētījumiem. Pēcdoktorantiem tiks nodrošināts atalgojums, pamatojoties uz faktiskajām izmaksām, tādējādi novēršot nesamērīgas atšķirības starp pētnieku un akadēmiskā personāla atlīdzību. Tāpat arī jau pašreiz ir paredzēts, ka pēcdoktorantiem granta ietvaros papildu atlīdzībai tiks nodrošinātas arī pētniecības izmaksas, kā arī papildu atbalsts pēcdoktorantam un viņa ģimenei garākas pētniecības mobilitātes gadījumā.  

Pētniekiem būs iespēja izvēlēties Komercdarbības atbalstam finansējuma saņemšanu gan saskaņā ar Komisijas regulu, gan tiks saņemts minimālā apjoma jeb tā saucamā de minimis atbalsta formā, kas palielina pētniecības pieteikumu elastīgumu un pieejamību.  

Plašāka informācija ir pieejama noteikumu projektā “Grozījumi Ministru kabineta 2024. gada 9. janvāra noteikumos Nr. 35 “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana kopējā P&A sistēmā” 1.1.1.9. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētījumi” īstenošanas noteikumi”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI