DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Gūst pieredzi un jaunas idejas uzņēmēju atbalstam projekta InnoCom partneru vizītē Īrijā 

Publicitātes foto

Septembra pēdējā nedēļā Zemgales plānošanas reģiona pārstāvji, kopā ar dalībniekiem no uzņēmējdarbības atbalsta institūcijām, devās uz Kārlovu (Carlow) Īrijā, lai piedalītos piektajā starptautiskajā partneru vizītē projekta “Uz MVU mērķēta inovatīva komunikācija” jeb “InnoCom” ietvaros. Tās laikā, vizītes organizators Kārlovas apgabala padome, iepazīstināja ar reģiona stratēģijām, kas vērstas uz uzņēmējdarbības attīstību un inovācijām. 

“InnoCom” projekta mērķis ir uzlabot komunikāciju starp maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) un reģionālajām iestādēm, lai atvieglotu piekļuvi ES finansējumam un atbalstam, tostarp samazināt administratīvos šķēršļus, uzlabot politikas instrumentus un ieviest inovatīvus, lietotājiem draudzīgus komunikācijas modeļus, kas palīdz MVU labāk orientēties pieejamo resursu jomā.  

Partneru tikšanās laikā norisinājās vairākas sesijas, kas akcentēja komunikācijas uzlabošanu starp MVU un reģionālajām iestādēm. Uzņēmēju mājā (Enterprise House) notikušās diskusijas palīdzēja izprast, kā uzlabot uzņēmumu piekļuvi ES finansējumam, ieviešot inovatīvas atbalsta sistēmas kā, piemēram, “Green for Business” un “Powerhouse Women in Business Network”. Šie tīkli apliecina, ka atbalsta programmas var būt efektīvākas, lietotājam draudzīgākas un pieejamākas, palīdzot uzņēmumiem orientēties dažādās finansējuma un atbalsta iespējās. 

Vizītes dalībnieki uzsver, ka īpaši vērtīgs bijis Dienvidaustrumu Tehnoloģiju Universitātes (SETU - South East Technological University) apmeklējums, kur prezentēti SETU piedāvātie resursi un atbalsta instrumenti uzņēmējiem. Kā stāsta ZPR projektu vadītāja Sigita Šiļvjane: “Lai saņemtu atbalstu, nav jābūt esošam uzņēmējam, pietiek ar ideju un vēlmi pēc programmas apgūšanas dibināt uzņēmumu Īrijā. Atbalsts pieejams trijās fāzēs, turklāt pretendentiem nav jāiziet visas - process ir pielāgojams katra vajadzībām. Viena no fāzēm paredz sešu mēnešu kursus un biznesa plāna izstrādi, ko lielākoties ir sarežģīti apvienot ar darbu, tādēļ atbalsta programma piedāvā stipendiju 15000 EUR mēnesī, lai dalībnieki varētu pilnvērtīgi pievērsties savas idejas attīstīšanai. Savukārt, trešajā - noslēguma fāzē, kas ilgst trīs mēnešus, pieejams atbalsts 7500 EUR mēnesī, visu ar mācībām un dzīvošanu saistīto izdevumu segšanai”. 

Tika apmeklēti arī vietējie uzņēmēji - Glena Lukasa kokapstrādes darbnīca (Glen Lucas Woodturning) un Borisa muiža (Borris House), kas kalpoja kā lielisks uzskates līdzeklis tam, ka tradicionālās nozares var modernizēt, integrējot inovācijas un uzlabojot piekļuvi atbalstam. Tas ir īpaši būtiski MVU attīstībai un konkurētspējas saglabāšanai mainīgajos ekonomiskajos apstākļos. 

Kā atzīst vizītes dalībniece, LIAA pārstāvniecības Jelgavā projektu vadītāja Zane Pastere: “Šis bija vērtīgs ieskats no malas - cik laba un caurspīdīga ir komunikācija starp iedzīvotāju, uzņēmēju un dažādām institūcijām, kas darbojas, lai atvieglotu birokrātijas slogu un ļautu gan iedzīvotājam sasniegt savu mērķi pēc iespējas ātrāk, gan uzņēmējam attīstīt uzņēmējdarbību sev vēlamā virzienā, kā arī atrast tam nepieciešamos resursus. Lielākais ieguvums no šīs pieredzes apmaiņas, ko ieviesīšu ikdienas darbā ir tieši savstarpējās komunikācijas pilnveidošana ar citām institūcijām, veidojot atvērtu un saprotamu vidi Latvijas uzņēmējiem”. 

Vizītes laikā izceltie konkrētie piemēri tam, kā efektīva komunikācija, politikas instrumenti un inovatīvi modeļi var tikt izmantoti, lai padarītu publiskos pakalpojumus pieejamākus un draudzīgākus uzņēmējiem, apliecina “InnoCom” projekta nozīmīgumu. Arī turpmāk projektā plānota aktīva darbība, lai veicinātu MVU attīstību un stiprinātu reģionālo ekonomiku projekta partneru valstīs.  

Projekts “InnoCom” jeb “Uz MVU mērķēta inovatīva komunikācija” (Nr. 01C0183) tiek īstenots Interreg Europe programmā 2021.-2027. gadam. Projektā darbam apvienojušās septiņas institūcijas no sešām valstīm – Latvijas, Itālijas, Īrijas, Francijas, Rumānijas, Slovēnijas, Ukrainas, Bosnijas un Hercegovinas. Projekta kopējais budžets 1 679 760,00 eiro (t.sk. ERAF līdzfinansējums: 1 343 808 eiro). ZPR budžets 146 237,00 eiro. Vairāk par projektu iespējams uzzināt: https://www.zemgale.lv/lv/projekts/uz-mvu-merketa-inovativa-komunikacija 

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Zemgales Plānošanas reģions, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI