DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Sabiedrības pārstāvju organizācijas aktīvi diskutē par pasākumiem liekā svara mazināšanai

Vairāk kā 20 organizācijas un sabiedrības pārstāvji trešdien, 25. septembrī, piedalījās sabiedriskajā apspriedē par Rīcības plāna projektu liekā svara un aptaukošanās izplatības pieauguma mazināšanai 2025.–2029. gadam.  

Plānotie pasākumi vērsti uz atbalstošas vides, zināšanu, prasmju radīšanu un motivāciju katram Latvijas iedzīvotājam mainīt savus ikdienas paradumus veselības saglabāšanai un uzlabošanai. Liekā svara un aptaukošanās izplatības līmenis Latvijā ir augsts (59,4%1) un pēdējo gadu laikā tas ir būtiski pieaudzis (salīdzinājumā ar 54,6% 2016. gadā2).  

Apspriedes laikā dalībnieki akcentēja dažādus veselības aspektus. Kā viens no būtiskiem faktoriem tika minēta svara stigma un sabiedrībā pastāvošie aizspriedumi, negatīvā attieksme, kas dažādos līmeņos vēl ir maz pētīta. Tāpēc būtu nepieciešama informācija par iedzīvotāju pieredzi, lai plānotie pasākumi būtu efektīvi un veicinātu vēršanos pēc palīdzības. Rīcībpolitikai jābūt iekļaujošai, uzsvars liekams uz cēloņiem, ne tikai uz sekām, tika rosināts apspriedes laikā. Svarīga ir ārstniecības personu, vecāku un arī sabiedrības izglītošana par ēšanas traucējumiem.  

No fizisko aktivitāšu jomas speciālistiem izskanēja priekšlikumi sociālajos medijos vairāk izvietot brīvi pieejamus video par fiziskajām aktivitātēm, bet biedrībām, kas spēj iesaistīt cilvēkus fiziskajās aktivitātēs, piešķirt papildu finansējumu. Pārtikas ražotāji uzsvēra līdzšinējo sadarbību ar Veselības ministriju un aicināja arī turpmāk rast kopīgus risinājumus iedzīvotāju uztura paradumu uzlabošanai.   

Klīnisko universitāšu slimnīcu speciālisti atzina, ka iedzīvotāju liekā svara problēmas un ar to saistītu veselības aprūpes jautājumu risināšana pēdējos desmit gados ir kļuvusi īpaši aktuāla, jo rada nopietnas blakusslimības un pāragras mirstības risku. Ar komplikāciju ārstēšanu saskaras gan ārsti ambulatorajās iestādēs, gan slimnīcās, tāpēc speciālisti pauda atbalstu plānotajiem pasākumiem ārstēšanās iespēju pieejamības uzlabošanai, prioritizējot pacientus ar smagu aptaukošanos. 

Plānā pasākumi ietverti trīs profilakses līmeņos, izmantojot visaptverošu pieeju - novēršot liekās ķermeņa masas attīstības riskus, uzlabojot agrīnu atpazīšanu un diagnostiku, kā arī pilnveidojot ārstēšanas iespējas. Rīcības plānā ietvertie pasākumi vērsti uz šādu rezultātu sasniegšanu:  

  • palielināt fiziski aktīvo iedzīvotāju īpatsvaru; 
  • uzlabot iedzīvotāju uztura paradumus; 
  • samazināt iedzīvotāju skaitu, kuriem ir lieka ķermeņa masa; 
  • palielināt aptaukošanās ārstēšanas iespēju pieejamību un izmantošanu; 
  • palielināt veselības aprūpes speciālistu iesaisti problēmas risināšanā.

Sabiedriskajai apspriedē piedalījās pārstāvji no klīniskajām universitātes slimnīcām, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas, Latvijas Diētas ārstu asociācijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas, Latvijas Tautas sporta asociācijas, Latvijas Endokrinologu asociācijas, Basketbola kluba “Garkalne”, Latvijas Veselības un Fitnesa asociācijas, “Flourish NGO”, Latvijas Ēdinātāju apvienības, Latvijas Reklāmas asociācijas u.c. Pēc viedokļu apkopošanas rīcības plāna projekts tiks virzīts saskaņošanai un izskatīšanai valdībā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI