DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija un Igaunija koordinē turpmākos soļus Krievijas ierobežošanai un Ukrainas atbalstam

2024. gada 17. un 18. septembrī Valgas apriņķī, Igaunijā, notika Latvijas un Igaunijas ārlietu dienestu vadības un ekspertu stratēģiskais seminārs, kuru ievadīja Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže un Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna (Margus Tsahkna).

Atklājot semināru un uzrunājot tā dalībniekus, ārlietu ministri augstu novērtēja Latvijas un Igaunijas īpašās attiecības, kas balstās savstarpējā uzticībā, kopējās vērībās un labās kaimiņu attiecībās.

“Latvijai ar Igauniju ir īpaši tuvas attiecības un savstarpēja uzticēšanās, kā arī cieša sadarbība ES, NATO, ANO un citos starptautiskos formātos. Mūsu ārlietu dienesti strādā plecu pie pleca, lai realizētu mūsu kopīgās prioritātes Ukrainas atbalsta nodrošināšanā un reģiona drošības un labklājības veicināšanā,“ sacīja Baiba Braže.

Cieša sadarbība un rīcības saskaņošana šobrīd ir kritiski svarīga, lai efektīvāk stātos pretī drošības izaicinājumiem gan mūsu kopīgajā reģionā, gan globālā mērogā. Tika atzīmēta Igaunijas pārstāves Kajas Kallasas nominācija par ES Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos, kas ir nozīmīgs ieguvums visai Baltijai un sekmēs mūsu prioritāro jautājumu atspoguļojumu ES darba kārtībā.

Seminārā tika spriests par sabiedrības noturības stiprināšanu pret Krievijas īstenoto hibrīdo apdraudējumu un iespējamiem pretpasākumiem. Īpaši tika uzsvērta visu sabiedroto vienota un konsekventa izpratne sankciju ieviešanā, maksimāli samazinot sankciju apiešanas iespējas. Svarīgi ir veicināt sabiedrības un uzņēmēju izpratni par sankciju ieviešanu. Diskusijās tika uzsvērta savstarpēji papildinoša ES-NATO sadarbība, tostarp, attiecībā uz cīņu pret hibrīdo apdraudējumu un noturības sekmēšanu.

Igaunijas Ārlietu ministrija dalījās pieredzē par darbu ANO Drošības padomē un apliecināja savu atbalstu Latvijai, kandidējot uz vēlētās dalībvalsts statusu ANO Drošības padomē laika posmā 2026.-2027.gadā. Latvijas ievēlēšanas gadījumā  tā būtu iespēja atbalstīt Ukrainu starptautiskā forumā, kurā pulcējas visas pasaules valstis un arī stiprināt drošību visā Baltijas valstu reģionā. Tāpat notika viedokļu apmaiņa par palīdzības sniegšanu Ukrainai un mums pieejamajiem instrumentiem, lai atbalstītu Ukrainu tās ES integrācijas ceļā. Abu Ārlietu ministriju pārstāvji uzsvēra reģionālās sadarbības svarīgo lomu gan reģiona drošībai, gan attīstībai, kā īpaši prioritāru sadarbības ietvaru akcentējot Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību NB8 formātā. Drošības un aizsardzības dimensija ir īpaši nozīmīga, ņemot vērā Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO. 

Semināru jau devīto gadu pēc kārtas rotācijas kārtībā organizē Latvijas un Igaunijas Ārlietu ministrija. Semināra mērķis ir stiprināt Latvijas un Igaunijas divpusējās attiecības, kā arī reģionālo un starptautisko sadarbību. Nākamajā gadā semināram būs desmitā gadadiena un tas notiks Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI