DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Uzlabota robežšķērsošanas vietas “Terehova” infrastruktūra un izveidots muitas dienesta Kinoloģijas centrs

Lai iepazītos ar paveikto kontrabandas un citu pārkāpumu novēršanas spēju stiprināšanā, šodien, 2024. gada 18. septembrī, robežšķērsošanas vietu (RŠV) “Terehova” un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes Kinoloģijas centru Rēzeknē apmeklēja Norvēģijas un Islandes vēstnieki Latvijā, Norvēģijas vēstniecības Latvijā un Norvēģijas Policijas direktorāta pārstāvji, kā arī Iekšlietu ministrijas un Finanšu ministrijas amatpersonas. Vizīte notika Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” (EEZ grantu programma) noslēguma pasākumu ietvaros.   

Ar sasniegtajiem rezultātiem, īstenojot EEZ finanšu instrumenta projektu “Ekonomisko noziegumu novēršana un apkarošana robežšķērsošanas vietā “Terehova””, iepazinās Norvēģijas Karalistes vēstniece Latvijā Īne Morenga (Ine Måreng) un Misijas vadītājas vietniece Hilde Bērita Eide (Hilde Berit Eide), Islandes vēstnieks Latvijā Haralds Aspelunds (Harald Aspelund), Finanšu instrumenta biroja pārstāve Anna Gabriele Streithorsta (Anna Gabriele Streithorst), Norvēģijas Policijas direktorāta Robežu, migrācijas un starptautisko lietu nodaļas vecākais padomnieks Mortens Magnems (Morten Magnem), Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks, šīs EEZ grantu programmas vadītājs, Kaspars Āboliņš un citas amatpersonas, kā arī pārstāvji no EEZ un Norvēģijas grantu vadošās iestādes Latvijā – Finanšu ministrijas.

Realizējot projektu “Ekonomisko noziegumu novēršana un apkarošana robežšķērsošanas vietā “Terehova””, VID sadarbībā ar VAS “Valsts nekustamie īpašumi” bija iespēja veikt būtiskus uzlabojumus RŠV “Terehova” infrastruktūrā. Otra nozīmīga projekta aktivitāšu daļa bija saistīta ar  VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas centra izveidi, pārbūvējot ēkas, iekārtojot atbilstošas telpas un nodrošinot mācībām un treniņiem nepieciešamos tehniskos līdzekļus.

Tāpat projekta īstenošanas laikā VID Muitas pārvaldes, Valsts robežsardzes un Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki paaugstināja kvalifikāciju Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertu vadītās mācībās un piedalījās starptautiskos pieredzes apmaiņas pasākumos.

Lai praksē izmantotu jaunās zināšanas un metodes, noteiktu jaunāko tehnisko līdzekļu lietošanas efektivitāti darba suņu apmācību un treniņu procesā un pārliecinātos par narkotisko vielu imitatoru izmantošanas piemērotību apmācībām, projekta ietvaros četri kinologi ar darba suņiem piedalījās specializētās mācībās, kuru norises laikā tika veikts pētījums. Pētījumā gūtās atziņas muitas kinologi – instruktori turpina sekmīgi izmantot savā darbā. 

Šodien vizītes laikā viesiem bija iespēja uzzināt, kā tiek veikta muitas kontrole RŠV “Terehova”, un kā šo procesu sekmē projektā realizētie infrastruktūras uzlabojumi. VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas centrā Rēzeknē viesi uzzināja, kā ikdienā trenējas muitas darba suņi un kinologi, kādas metodes un tehniskie līdzekļi ļauj treniņos un pēc tam kontroles pasākumos sasniegt labākos rezultātus.

Ar EEZ grantu programmas atbalstu Latvijā bija iespējams izveidot mūsdienīgu mācību centru muitas kinologiem un darba suņiem, iegādāties aprīkojumu mācību procesa pilnveidošanai, īstenot robežkontrolē iesaistīto dienestu darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumus un uzlabot infrastruktūru. Īstenoto pasākumu kopums būtiski stiprina spējas novērst pārkāpumus un ekonomiskos noziegumus uz Eiropas Savienības ārējās robežas.   

EEZ grantu programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” apsaimniekotājs ir Iekšlietu ministrija. Vairāk informācijas Iekšlietu ministrijas tīmekļvietnē un VID tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI