DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Mario Dragi vēstījums deputātiem: “Eiropai jāizvēlas starp sairumu, paralīzi vai integrāciju”

Otrdien Mario Dragi izklāstīja savu plānu, kā uzlabot Eiropas konkurētspēju, ciešāk sadarbojoties būtiskākajās jomās un veicot apjomīgus ieguldījumus kopīgu mērķu sasniegšanā.

Bijušais Eiropas Centrālās Bankas prezidents un Itālijas premjerministrs M. Dragi ziņojumu izstrādāja pēc Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Uzrulas fon der Leienas aicinājuma. Viņš deputātiem sacīja, ka ES jāpievērš uzmanība trim būtiskiem jautājumiem: jānovērš inovācijas plaisa salīdzinājumā ar ASV un Ķīnu, jāizstrādā kopīgs plāns dekarbonizācijas mērķu sasaistei ar augstāku konkurētspēju, kā arī jāpalielina Eiropas drošība un jāmazina tās atkarība no ārējiem ekonomiskiem spēkiem.

Lai saglabātu Eiropas dzīvesveidu, nepieciešams uzlabot konkurētspēju, un tās priekšnoteikums ir ciešāka sadarbība un Eiropas valstu integrācija, sacīja M. Dragi.

Atbilstošai konkurētspējas programmai būtu nepieciešams ikgadējs finansējums 750-800 miljardu eiro apmērā. Tas būtu izmantojams, lai finansētu projektus, par kuru mērķiem ES jau ir vienojusies. Daļu no šiem līdzekļiem varētu iegūt no privātiem avotiem, bet daļa būtu jānodrošina arī publiskajam sektoram, tostarp uzņemoties kopīgas saistības svarīgāko projektu īstenošanai, norādīja M. Dragi.

Debatēs pēc M. Dragi uzrunas daudzi deputāti piekrita viņa viedoklim, ka ES ekonomikai steidzami jāmaina kurss. Viņi uzsvēra, ka ES jāpievērš uzmanība konkurencei un inovācijai galvenajās nozarēs, kā arī lielākiem publiskiem un privātiem ieguldījumiem zaļajā un digitālajā pārejā. Daži deputāti aicināja uz lielāku suverenitāti un tirgus brīvību un uzsvēra, ka cīņa pret klimata pārmaiņām kaitē ES ekonomikai. Citi atzīmēja, ka izaugsme iet roku rokā ar tīrām inovatīvām tehnoloģijām un sociālajiem ieguldījumiem, lai palīdzētu iedzīvotājiem pielāgoties pārmaiņām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI