DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra sezonas atklāšanas koncerti “Collisio”

Šā gada septembrī Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ar trīs koncertiem “Collisio” uzsāks jaunu koncertsezonu. Orķestris uzstāsies 25. septembrī plkst. 18.00 Jūrmalas Mūzikas vidusskolas Dubultu koncertzālē, 26. septembrī plkst. 18.00 Dobeles pilsētas kultūras namā un 27. septembrī plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības namā.

Kā pārsteigums, attēlojot cilvēka garīgās pasaules radikāli pretējās šķautnes, koncertā skanēs komponista Ferera Ferāna (Ferrer Ferran) skaņdarba “Doktora Basklarneta pils” (The Castle of Dr. Bassclar) pirmatskaņojums Latvijā. Šajā kompozīcijā kopā ar orķestri teatralizētu priekšnesumu atskaņos Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra spožais solists virsseržants Guntars Gedroics. Koncerta programmā iekļauto mūziku radījuši arī tādi pasaules slaveni komponisti kā Ēriks Vitakers (Erik Whitacre), Džons Viljams (John Williams) un Endrū Loids Vēbers (Andrew Lloid Webber). Pie diriģenta pults – kapteinis Aleksandrs Kreišmanis.

 “Izvēlētais koncerta nosaukums “Collisio” simbolizē pretrunu un sadursmes ideju, kura ar mūzikas palīdzību atspoguļos dažādu tēlu pretnostatījumus, kā arī iedziļināsies cilvēka dažādos pretrunīgos dvēseles stāvokļos un to mijiedarbībā. Programmā katram skaņdarbam ir savs neaizmirstams stāsts un katram pamatā ir pretpolu satikšanās. Orķestra mūziķi ar nepacietību gaida šos stāstus izklāstīt,” stāsta Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra diriģents kapteinis Aleksandrs Kreišmanis.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir dibināts 1992. gada 3. februārī, un tā ir viena no atpazīstamākajām Latvijas armijas vienībām. Sabiedrībā orķestris visbiežāk asociējas ar valstī nozīmīgiem svētkiem un sarīkojumiem. Orķestra darbībā ir apvienotas vairākas funkcijas – ceremonijas, parādes, defilē programmu demonstrējumi, orķestra un kameransambļu koncerti. Pastāvēšanas laikā Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir piedalījies daudzos starptautiskos un pasaulē ievērojamos militārās mūzikas festivālos, kā arī sadarbojies ar atpazīstamiem diriģentiem, solistiem un kameransambļiem.

Koncerti tiek rīkoti sadarbībā ar Jūrmalas Mūzikas vidusskolas Dubultu koncertzāli, Dobeles pilsētas kultūras namu un Rīgas Latviešu biedrību.

Turpinot Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra tradīcijas, ieeja koncertos ir bez maksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI