DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Ar PVO ekspertiem strādā pie pierādījumos balstītas pieejas neveselīga dzīvesveida paradumu maiņai

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālā biroja eksperti 11. un 12. septembrī darba seminārā Rīgā kopā ar veselības nozares speciālistiem apguva īpašu pierādījumos balstītu uzvedības un kultūras paradumu metodoloģiju, ko valsts un pašvaldības iestādes var izmantot, lai atbalstītu sabiedrību veselīgāka dzīvesveida paradumu praktizēšanā. Semināra uzmanības centrā bija arī Rīcības plāns liekā svara un aptaukošanās izplatības pieauguma mazināšanai 2025.2029. gadam, ko Veselības ministrija šobrīd nodevusi sabiedriskajai apspriešanai.

Neinfekciju slimību galvenie ietekmējošie faktori ir saistīti ar cilvēku paradumiem smēķēšanu, alkohola lietošanu, fiziskajām aktivitātēm un uzturu. “Latvijā 43% no visiem nāves gadījumiem ir saistīti ar neveselīga uztura, smēķēšanas, alkohola lietošanas un zemas fiziskās aktivitātes faktoriem un to kombināciju. Pasaules Veselības organizācija uzsver, ka visu līmeņu valsts un pašvaldības iestādēm ir jākoncentrējas uz pozitīvu uzvedības paradumu veidošanu. Šīs cīņas nedrīkst atstāt tikai uz paša indivīda pleciem, jo visbiežāk cilvēka izvēles par veselīgākiem paradumiem nosaka viņa sociālekonomiskā ikdiena, kuru mainīt vienam pašam bez gudri plānotas vides, kopienas un profesionāla atbalsta ir ļoti grūti,” teica PVO pārstāvniecības vadītāja Latvijā Karina Zālīte.

Uzvedību var mainīt balstoties uz faktiem un datiem, iedarbojoties uz galvenajiem uzvedību ietekmējošajiem faktoriem, apzinot gan šķēršļus, gan iemeslus, kas veicina iesaisti vēlamajā uzvedībā. Cilvēka uzvedību nosaka plašs faktoru loks, tāpēc nepietiek tikai ar informēšanas un izglītošanas kampaņām, norādīja PVO Eiropas reģionālā biroja ekspertes Anastasija Koilju (Anastasia Koylyu) un Vī Snaidere (Vee Snijders). PVO pārstāves dalījās pieredzē par vairākiem projektiem Eiropas valstīs, piemēram,  par atsaucības palielināšanu vēža skrīningam Horvātijā un smēķēšanas mazināšanu jauniešu vidū Ziemeļmaķedonijā, kuros ir izteikti gan kultūras faktori, gan kolorektālā vēža skrīninga gadījumā individuālā līmeņa faktori.

“Uzvedības maiņa ir plašs pasākumu kopums, mēs apzināmies, ka tā nav tikai sabiedrības izglītošana, ko mēs skaidri redzam arī Latvijā par spīti zināšanām par veselīgu dzīvesveidu, cilvēku skaits ar lieko svaru un aptaukošanos nemazinās. Mēs kā politikas veidotāji sekojam jaunākajām un efektīvākajām metodēm, lai virzītos uz mūsu stratēģisko mērķi par veselībpratību, kas ir galvenais sabiedrības veselības pīlārs,” semināra ieguvumus komentēja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Jana Feldmane.

Seminārā piedalījās Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra, Veselības inspekcijas, pašvaldību u. c. iestāžu speciālisti, kas ikdienā strādā ar veselības jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI