DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Hosams Abu Meri vizītē Vācijā iepazīst veselības aprūpes sistēmu un medicīnas tehnoloģiju inovācijas

Veselības ministrs Hosams Abu Meri trešdien un ceturtdien uzturas vizītē Vācijā, lai piedalītos Rīgas Stradiņa universitātes filiāles atklāšanā Elbas slimnīcā Štādē, plašāk iepazītu Vācijas pieredzi veselības aprūpes organizēšanā un reformu virzīšanā un medicīnas tehnoģiju inovācijas.

Trešdien ministrs apmeklēja Life Science Nord, kas ir Hamburgas un Šlēsvigas-Holšteinas federālo zemju reģionālais tīkls medicīnas tehnoloģiju, biotehnoloģijas un farmācijas nozarē. Life Science Nord vadītājs Olivers Šahts (Oliver Schacht) izklāstīja stratēģiskos mērķus - veicināt sadarbību starp zinātni un uzņēmējdarbību, lai radītu jaunas terapijas un medicīnas ierīces, veicinātu inovācijas, jaunus produktus un pakalpojumus. Tas attiecas uz medicīnisko attēlveidošanu, mākslīgā intelekta integrāciju, personalizēto medicīnu, laboratoriju aprīkojumu, molekulāro diagnostiku, jaunu zāļu radīšanu u.c. jomām. Ar Life Science Nord pārrunāta potenciāla sadarbība, piesaistot nākotnē uzņēmējus un lielākos flagmaņus no medicīnas jomas. Biomedicīna un tehnoloģijas ir joma ar augstu nākotnes izaugsmes potenciālu, kurā arī Latvijai ir starptautiska atpazīstamība un konkurētspēja, tikšanās laikā atzīmēja H. Abu Meri. Galvenās zinātniskās institūcijas Latvijā šajā jomā ir Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, BIOR, augstskolas, savukārt klīniskā izpēte un aprobācija notiek klīniskajās universitātes slimnīcās.

Hamburgas veselības, nodarbinātības, labklājības, ģimeņu lietu un integrācijas senatore Melānija Šlotshauere (Melanie Schlotzhauer) dalījās pieredzē par veselības aprūpes sistēmu Vācijā, īpašu uzmanību pievēršot veselības datu digitalizācijai, IT sistēmām un ES līmeņa iniciatīvām veselības jomā. Latvija jau ir pievienojusies pārrobežu projektam un attīsta e-recepšu apmaiņu, izmantojot Eiropas pamatpakalpojumu platformu, kā arī pieņēmusi plānu un virzienus straujākai digitālās veselības attīstībai un stratēģiskai digitālās veselības pārvaldībai. Sarunas laikā amatpersonas apmainījās ar pieredzi, īstenojot reformas. “Daudzas valstis šobrīd pārskata un veic reformas veselības aprūpes sistēmā, mums ir jāsadarbojas ciešāk, lai viens no otra pārņemtu labās prakses. Ar Hamburgas senatori saskatām virkni saskares punktu sadarbībai,” pauda H. Abu Meri.

Ceturtdien ministrs H. Abu Meri piedalīsies Rīgas Stradiņa universitātes filiāles atklāšanā Elbas slimnīcā Štādē (EKS), kas ir viena no augstskolas klīniskajām bāzēm Vācijā. Sadarbību ar vācu klīniku augstskola uzsāka jau pirms vairākiem gadiem, bet 2022. gadā tika parakstīts nodomu protokols par RSU filiāles izveidi. Gan Štādē, gan citās Rietumeiropas klīnikās RSU studenti iziet sestā studiju gada praksi jau daudzus gadus, tomēr RSU filiāles statuss nozīmēs ne tikai prakses vietu, bet, sākot ar 4. studiju gadu, pilnu studiju kursu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI