DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Izstrādāts digitālais rīks ilgtspējīgas prakses veicināšanai 

Publicitātes attēls

Sperot nozīmīgu soli ceļā uz ilgtspējīgu inovāciju un sadarbības veicināšanu, projekta “Circular spaces” komanda izstrādājusi digitālo aprites ekonomikas sadarbības rīku. Rīks izveidots, lai sniegtu iespēju koprades telpām, meikeriem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), jaunuzņēmumiem, piegādātājiem un citiem optimizēt pieeju aprites un ilgtspējības jautājumiem. 

Šī rīka mērķis ir palīdzēt tā lietotājiem pielāgoties aprites ekonomikas principiem, kā arī nodrošināt platformu, lai veidotu savstarpēju kontaktu tīklu. Rīks ir izstrādāts angļu valodā un pieejams ikvienam interesentam. Lai atvieglotu reģistrēšanās un rīka izmantošanas procesu, izveidotas video pamācības, kuras pieejamas šeit 

Kādas ir šī rīka funkcijas un iespējas? 

Apritīguma brieduma tests: Pašnovērtējuma rīks sniedz iespēju lietotājiem izvērtēt savu pašreizējo zināšanu līmeni aprites ekonomikas jautājumos. Jau veicot testu ir iespējams iegūt informāciju par veidiem, kā veicināt ilgtspējīgas rīcības savā darbā. Pabeidzot testu, ir redzams rezultāts un praktiski ieteikumi. Tests ir izveidots piecām dažādām lietotāju grupām – koprades telpām, meikeriem, MVU un jaunuzņēmumiem, piegādātājiem, kā arī lietotājiem, kuri neietilpst iepriekš minētajās kategorijās, tomēr vēlas pārbaudīt savu zināšanu līmeni. Koprades telpām ir iespēja saņemt apritīguma marķējumu, kas pēc testa veikšanas būs redzams izveidotajā koprades telpas profilā. Marķējums ir iedalīts trīs kategorijās – pamata, vidējais un augstākais –, un tiek piešķirts balstoties uz testā iegūtajiem rezultātiem. 

Apmācību programma: Projekta ietvaros izveidota visaptveroša apmācību programma par aprites ekonomiku, un tā ietver deviņas savstarpēji papildinošas tēmas. Programma ir izstrādāta tā, lai lietotājiem sniegtu zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai efektīvi īstenotu ilgtspējīgu praksi savā radošajā darbā. Katrs modulis sastāv no metodiskajām piezīmēm, kas kalpo kā vadlīnijas pasniedzējiem, un prezentācijas, kuras iespējams pielāgot apmācību grupas vajadzībām. 

Vadlīnijas: Ceļvedis izstrādāts ar mērķi sniegt koprades telpu pārstāvjiem praktiskus ieteikumus pārejā uz aprites ekonomikas principiem. Vadlīnijās ir detalizēti izklāstīti desmit aspekti, kas jāņem vērā, pielāgojot koprades telpas. Katrs no šiem aspektiem ietver darbību soļus, kā arī noderīgus rīkus. 

Produktu apritīguma marķējums: Unikāla funkcija, kas sniedz iespēju lietotājiem pievienot marķējumu produktu publicēšanas brīdī. Pieejami marķējumi piecās kategorijās, kas potenciālajiem pircējiem sniegs ieskatu par produkta ražošanas procesiem un pielietotajiem materiāliem. 

Forums: Projekta ietvaros ir izveidota apakšsadaļa “Aprites ekonomika”. Forums sniedz iespēju diskutēt un dalīties pieredzē par aprites ekonomiku, uzdot sev interesējošos jautājumus, kā arī veidot sadarbību ar citiem lietotājiem. 

Digitālais rīks izstrādāts, pamatojoties uz pieaugošo nepieciešamību risināt globālos ilgtspējas problēmjautājumus. Nodrošinot platformu koprades telpām, ražotājiem, piegādātājiem un citām iesaistītajām pusēm, tiek mazināta plaisa starp zināšanām un praktisku rīcību. 

Kas ir meikeris? Persona vai uzņēmējs, kurš izgatavo produktus vai citus priekšmetus. Meikeri nereti savu darbību īsteno koprades telpās vai līdzīgās vietās. 

Kas ir koprades telpa? Meikeriem un citām personām brīvi pieejama darba telpa, kas nodrošina piekļuvi rīkiem, aprīkojumam un resursiem, lai radītu produktus vai citus priekšmetus. Šīs telpas ir veidotas tā, lai veicinātu sadarbību, pētniecību un eksperimentēšanu dažādās jomās, tostarp elektronikā, kokapstrādē, dizaina drukā u.c. 

INTERREG Baltijas jūras reģiona programmas projekta “Circular spaces” mērķis ir attīstīt aprites ekonomikas pamatprincipus, transformējot koprades darbnīcas Baltijas jūras reģiona valstīs, pilnveidojot un padarot tās videi draudzīgākas. Projekta ietvaros tiek izstrādāts visaptverošs atbalsta rīku klāsts, lai veicinātu aprites ekonomikas īstenošanu koprades telpu, ražotāju un piegādātāju vidū. Lai uzzinātu vairāk par digitālo rīku, sazinieties ar projekta komandu: circular.spaces@vatp.lv. Plašāk par projektu un tajā īstenotajām aktivitātēm interreg-baltic.eu/project/circular-spaces. 

Aktivitātes tiek īstenotas un līdzfinansētas Eiropas Savienības INTERREG Baltijas jūras reģiona programmas projekta “Circular Economy makerspace” (projekta Nr. #C024) ietvaros. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI