DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU paplašina STEAM izglītības klāstu bērniem un jauniešiem, piedāvājot jaunus pulciņus un nodarbības 

No jaunā mācību gada Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) sāk īpašu nodarbību ciklu pamatskolas vecuma meitenēm, motivējot viņas attīstīt STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics – zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, māksla un matemātika) prasmes. Tiek paplašināts arī tematisko pulciņu klāsts, lai bērni no bērnudārza līdz pat vidusskolas vecumam varētu attīstīt savus talantus un gūt jaunas iemaņas, kas noderēs mācībās, pēcāk arī studijās un profesijas izvēlē. Dažādi pulciņi un nodarbības notiek jau 10 Latvijas pašvaldībās.  

No 17. septembra RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā RTU zinātnieces vadīs praktiskās nodarbības un palīdzēs 2.–9. klases skolniecēm izprast zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas pasauli nodarbību ciklā «Meitenes STEAM». Nodarbības notiks trīs vecumu grupās. Programmas patronese ir RTU Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes profesore Dagnija Loča, viena no pirmajām RTU zinātniecēm, kura saņēmusi  «L’Oreal» Latvijas stipendiju «Sievietēm zinātnē».  

No septembra vidus RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā un RTU zinātkāres centrā «Futurimo Rīga», Meža ielā 1, k6, sāksies arī licencēti interešu izglītības pulciņi – «Mazie inženieri», kas paredzēti trīs līdz septiņus gadus veciem bērniem, «Elektronikas darbnīca», «Bezpilotu gaisa kuģu (dronu) pilotēšana» un «Aviācijas tehnoloģijas» 7.–12. klases skolēniem un «Inženieru klubs», kura mērķauditorija ir 10. līdz 12. klases skolēni. Visos pulciņos caur praktisku darbošanos un eksperimentiem, bērni un jaunieši apgūst un nostiprina jaunas prasmes, izprot tehnoloģiju lietojumu un inženierzinātņu lomu. No šā mācību gada 7.–12. klases skolēni aicināti apmeklēt arī jaunus pulciņus – «Koka dizains» un «Mode. Dizains. Tehnoloģijas», kurā skolēni mācīsies projektēt un izgatavot dažāda dizaina priekšmetus pašu spēkiem. Savukārt padziļināt zināšanas ķīmijā ļaus pulciņš «Aizraujošā ķīmija», ko šoruden plānots uzsākt «Futurimo Rīga» un RTU Olaines tehnoloģiju koledžā.  

Vairāk informācijas un pieteikšanās pulciņiem – https://www.rtu.lv/lv/bju/pulcini 

Papildu tam šobrīd atvērta pieteikšanās arī dalībai RTU Bērnu un jauniešu universitātes nodarbībām 10 Latvijas pašvaldībās – Rīgā, Ogrē, Ulbrokā, Ķekavā, Babītē, Liepājā, Ādažos, Olainē, Salaspilī un Cēsīs. Šo nodarbību laikā 2.–9. klases skolēni aizraujošā veidā zinošu RTU mācībspēku vadībā apgūst elektroniku, matemātiku, fiziku, ķīmiju, mašīnzinības, aeronautiku, vides zinātnes, dronu būvēšanu, ekonomiku un inovācijas. Licencēto nodarbību mācību saturs katru gadu mainās, tāpēc skolēni var apmeklēt Bērnu un jauniešu nodarbības vairākus gadus pēc kārtas. Nodarbības notiek trīs vecumu grupās atbilstoši bērnu un jauniešu zināšanām, spējām un interesēm.  

Vairāk informācijas un pieteikšanās Bērnu un jauniešu universitātes nodarbībām un programmai «Meitenes STEAM»https://www.rtu.lv/lv/bju/nodarbibas  

Šoruden jaunā kvalitātē atsāksies arī bezmaksas lekciju un nodarbību cikls «Universitāte nākotnes inženieriem» (UNI), kas izveidots, lai ieinteresētu un radītu lielāku izpratni par inženierzinātnēm. No šī mācību gada UNI saturs būs pielāgots ne vien vidusskolēnu, bet arī 8. un 9. klases skolēniem, iepazīstinot viņus ar inovācijām un tehnoloģiju attīstību dažādās nozarēs un palīdzot viņiem laikus izvēlēties nākotnes studiju virzienu. Lekcijas četros tematiskajos blokos – inženierzinātnes, dabaszinātnes, arhitektūra un dizains, ekonomika – lasīs un nodarbības vadīs gan RTU zinātnieki un mācībspēki, gan industrijas profesionāļi. 

Lai veicinātu STEAM izglītību, RTU Bērnu un jauniešu universitāte organizē arī mācības un seminārus pedagogiem, bet bērniem, vecākiem un izglītības iestādēm piedāvā sadarbībā ar pētniekiem izstrādātas zinātnes kastītes, lai sev ērtā laikā un vietā veiktu dažādas grūtības eksperimentus. Vairāk informācija – https://www.rtu.lv/lv/bju/dari-pats 

Apzinoties tautsaimniecības izaicinājumus, arvien straujāk attīstoties tehnoloģijām, RTU jau gadiem mērķtiecīgi īsteno dažādas aktivitātes un ievieš izglītības inovācijas, lai stiprinātu jauniešu zināšanas un interesi STEM jomās. RTU ir izveidojusi Inženierzinātņu vidusskolu, kur jau desmito mācību gadu talantīgi Latvijas jaunieši apgūst eksaktās un dabaszinātnes īpaši augstā līmenī, teju kā darbību uzsākusi arī RTU Starptautiskā zinātņu un tehnoloģiju skola (International School of Science and Technology – ISST) eksaktajās un inženierzinātnēs īpaši talantīgiem jauniešiem, kurā mācības notiek angļu valodā atbilstoši Kembridžas A un AS līmeņa programmai. Savukārt RTU zinātkāres centrā «Futurimo Rīga» ar interaktīvu eksponātu, zinātnes šovu un nodarbību palīdzību bērni, jaunieši, viņu vecāki un skolotāji var uzzināt, kā darbojas pasaule, kādi ir dabaszinātņu likumi un kā inženierzinātnes un tehnoloģijas uzlabo mūsu dzīvi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI