DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Albānijas prezidents apmeklēs militāro bāzi “Ādaži” 

Trešdien, 4. septembrī, militāro bāzi “Ādaži” apmeklēs aizsardzības ministrs Andris Sprūds, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Albānijas Republikas prezidents Bajrams Begajs (Bajram Begaj), kurš uzturas oficiālā vizīte Latvijā.  

Apmeklējot militāro bāzi “Ādaži”, Albānijas prezidents kopā ar aizsardzības ministru un Nacionālo bruņoto spēku komandieri piedalīsies svinīgā ceremonijā, kuras laikā notiks NATO daudznacionālās kaujas grupas un NATO daudznacionālās brigādes Latvijā vienību parāde. 

Militārajā bāzē “Ādaži” abu valstu amatpersonas arī pārrunās sadarbību NATO daudznacionālajā kaujas grupā, NATO vadītās miera uzturēšanas operācijas Kosovā norisi, Latvijas un Albānijas divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, kā arī Baltijas valstu un Balkānu reģiona drošības situāciju.  

Tāpat Albānijas prezidents tiksies ar Albānijas kontingenta karavīriem, kas pilda dienesta pienākumus NATO daudznacionālajā kaujas grupā Latvijā. 

Albānija sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā,  piedaloties NATO daudznacionālajā kaujas grupā Latvijā kopš tās izveides 2017. gadā.  

Jau ziņots, ka šogad jūlijā tika uzsākta NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā palielināšana līdz brigādes līmenim un jaunās NATO daudznacionālās brigādes Latvijā izveide, ko veidos vairāk nekā 3500 karavīri. Plānots, ka brigāde pilnu kaujas gatavību sasniegs līdz 2026. gadam. 

NATO daudznacionālās brigādes Latvijā vadošā valsts būs Kanāda, un tā apvienos karavīrus no Albānijas, Čehijas, Dānijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kuri rotācijas kārtībā pildīs dienesta pienākumus Latvijā. Plānots, ka NATO daudznacionālās brigādes Latvijā dalībvalsts būs arī Zviedrija. 

NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.  

NATO vadītās miera uzturēšanas operācijas Kosovā galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, atbalstīt un koordinēt Kosovas drošības spēku pilnveidi, kā arī atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudz etniskas Kosovas attīstību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI