DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

1. septembrī noslēdzas saimnieciskie ierobežojumi egļu mežaudzēs

Publicitātes foto

Valsts meža dienests informē, ka  no 1. septembra vairs nav spēkā saimnieciskās darbības ierobežojumi vērtīgajās egļu mežaudzēs. Taču aizsardzības pasākumi turpināsies līdz pat 2024. gada beigām.

Saskaņā ar Valsts meža dienesta rīkojumu “Par egļu astoņzobu mizgrauža masveida savairošanās situāciju un kaitēkļa ierobežošanas pasākumiem 2024.gadā”, laika periodā no 1. aprīļa līdz 31. augustam tika noteikti ciršanas aizliegumi vērtīgajās egļu mežaudzēs. Šim laika periodam beidzoties, vairs nebūs spēkā rīkojumā noteiktie saimnieciskās darbības ierobežojumi. Tas nozīmē, ka no 1. septembra meža īpašnieki var uzsākt ciršanu visās ar rīkojumu apturētajās cirsmās.

Līdz 2024. gada beigām turpināsies vērtīgo egļu mežaudžu aizsardzības pasākumi. Meža īpašniekiem, saņemot Valsts meža dienesta apliecinājumu, joprojām būs atļauts cirst mežaudzi vai tās daļu sanitārajā vienlaidu cirtē, ja tajā saskaitāmi vismaz desmit 2023., 2024. gadā mizgraužu bojāti koki uz vienu hektāru.

Egļu astoņzobu mizgrauzis uzskatāms par visagresīvāko un bīstamāko egļu audžu kaitēkli visā Eirāzijā, jo tas var invadēt ne tikai novājinātas egles, bet arī pilnīgi veselus kokus. Tādēļ Valsts meža dienests aicina meža īpašniekus regulāri apsekot savas egļu mežaudzes, un konstatējot kaitēkļu savairošanos, informēt par to tuvāko mežniecību.

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par mizgraužu ierobežošanas pasākumiem apkopotas Valsts meža dienesta mājas lapā. Neskaidrību gadījumā meža īpašnieki aicināt sazināties ar dienesta speciālistiem, izmantojot e-pastu mezaveseliba@vmd.gov.lv.

Valsts meža dienests ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. Valsts meža dienesta misija ir rūpēties par atbildīgu meža apsaimniekošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI