DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Bīstamo atkritumu uzglabāšanas uzņēmumā Rīgā konstatēti pārkāpumi

Publicitātes foto

Jau iepriekš Valsts vides dienests (VVD) konstatējis pārkāpumus bīstamo atkritumu apsaimniekotāja SIA “CORVUS COMPANY” teritorijā, Daugavgrīvas šosejā 7D, Rīgā. Uzņēmumā vienlaikus ilgstoši uzglabāts lielāks atkritumu apjoms nekā tas noteikts atļaujā. VVD par konstatētajām neatbilstībām piemērojis sodu un uzdevis veikt atkritumu izvešanu. Pēc uzņēmuma sniegtās informācijas, jūnija izskaņā, degšanas procesā uzņēmuma teritorijā sadegušas vairāk nekā 88 tonnas dažāda veida atkritumu. 

Uzņēmumam uzdots veikt ģeoekoloģisko izpēti objektā, lai noskaidrotu vai nav radīts neatgriezenisks vides piesārņojumus (grunts un grunts ūdeņu) objektā un tai pieguļošajās teritorijās. 

“Jāatzīmē, ka šis ir gadījums, kas pierāda, ka VVD piesārņojošo darbību atļaujā iekļautie nosacījumi ir pamatoti un to ievērošana nevis šķietami ierobežo uzņēmuma darbību, bet pasargā no iespējamiem negadījumu riskiem. Šajā situācijā tas, ka vienlaikus teritorijā uzglabāts neatbiltošs un liels bīstamo atkritumu daudzums rezultējies avārijas situācijā. Tūlītēji vides riski no ugunsgrēka nav konstatēti, paliekoša piesārņojuma esamība vēl tiks vērtēta un uzņēmums tiks piesaistīts seku likvidācijā, ” stāsta VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktors Kalvis Avotiņš. 

VVD par konstatētajām neatbilstībām jau iepriekšējā laika periodā ir sodījis uzņēmumu, kā rezultātā teritorijā jau pirms negadījuma uzsākts veikt atkritumu, tai skaitā, bīstamo atkritumu izvešanu no uzņēmuma teritorijas. Lai pilnā mērā novērstu konstatētos pārkāpumus, uzņēmums VVD iesniedza tālāko rīcību plānu. Tomēr, izvērtējot VVD pieejamo informāciju, pēc pārbaudes rezultātiem saistībā ar jūnija beigās radušos degšanas gadījumu, tika konstatēts, ka joprojām teritorijā atrodas vairākas atkritumu klases, kas ilgstoši uzglabātas uzņēmuma teritorijā, kā arī tādas atkritumu klases, kurām pārsniegti vienlaicīgi uzglabājamie apjomi. Attiecīgi secināts, ka minētais bīstamo atkritumu apsaimniekotājs nebija labprātīgi veicis savā plānā noteiktās rīcības. 

Uzņēmums ir izstrādājis jaunu rīcību plānu, kuru mērķis ir novērst atlikušos pārkāpumus saistībā ar atkritumu uzglabāšanu objektā. VVD vērtēs uzņēmuma katru iesniegto plāna punktu, nosakot, vai nepieciešams atsevišķas rīcībās veikt paātrinātā kārībā, lai samazinātu jebkādus turpmākus avārijas riskus. Ja VVD konstatēs, ka uzņēmums nespēj vai nevēlas veikt nepieciešamās rīcībās pārkāpumu novēršanai, VVD lems par lēmuma izdošanu, ar kuru tiks noteikti termiņi, kādos nepieciešams veikt neatbilstoši uzglabāto atkritumu izvešanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI