DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Baltijas valstu enerģētikas ministri ar ASV enerģētikas sekretāri pārrunā energodrošības jautājumus 

Publicitātes foto

Šodien trīs Baltijas valstu – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Enerģētikas ministrijas un ASV Enerģētikas departaments sanāca uz ceturto 3+1 dialogu Bukarestē. Dialogs norisinājās Transatlantiskās enerģētikas un klimata sadarbības partnerības (“P-TECC”) ministru sanāksmes ietvaros. 

Igaunijas klimata ministre Joko Alender, kuru pārstāvēja ģenerālsekretāra vietnieks enerģētikas un minerālresursu jautājumos Jaanus Uiga, Latvijas klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis, Lietuvas enerģētikas ministrs Dainius Kreivys un ASV enerģētikas sekretāre Dženifera Granholma atkārtoti apstiprināja kopīgo apņemšanos nodrošināt energoapgādes drošību un noturību, tīras enerģijas attīstību un ieviešanu Baltijas reģionā un globālo pāreju uz neto nulles enerģiju.  

Ministri un ASV enerģētikas sekretāre atzinīgi novērtēja trīs Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmu operatoru un ASV Enerģētikas departamenta (Klusā okeāna Ziemeļrietumu nacionālās laboratorijas) ieguldījumu kiberdrošības, kritiskās infrastruktūras aizsardzības un tīkla modelēšanas jomā, lai stiprinātu Baltijas valstu tehniskās spējas sasniegt savu mērķi – atslēgties no energosistēmas ar Krieviju un integrēties ar Eiropas elektroenerģijas tīklu. Viņi atzīst dialoga nozīmi, lai nodrošinātu energoapgādes drošību Baltijas reģionā, Eiropā un ārpus tās.  

Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko drošības situāciju Baltijas reģionā un balstoties uz Ukrainā gūto pieredzi, 3+1 dialoga dalībnieki atzinīga novērtēja pašreizējos centienus un uzsvēra nepieciešamību turpināt darbu, lai nodrošinātu labāku kritiskās enerģētikas infrastruktūras aizsardzību un noturību pret hibrīda draudiem, kiberdrošību un fiziskiem draudiem Baltijas reģionā. 

Trīs Baltijas valstu ministri un ASV sekretārs vēlreiz atkārtoti apliecināja Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un ASV kritiski svarīgo ieguldījumu, lai sniegtu Ukrainai būtisku materiālo, tehnisko un finansiālo palīdzību, lai atjaunotu un aizsargātu energosistēmas un atbalstītu Ukrainas centienus izveidot noturīgāku, ilgtspējīgāku un decentralizētāku energosistēmu, kas ir vairāk integrēta ar Eiropu. Dialogā “3+1” trīs Baltijas valstu ministri un ASV sekretārs uzsvēra valstu ilgstošo atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem un nosodīja Krievijas nelikumīgo un neprovocēto agresijas karu pret Ukrainu, tostarp uzbrukumus valsts enerģētikas un civilajai infrastruktūrai.  

Baltijas valstu ministri un ASV sekretārs atkārtoti apliecināja stingro apņemšanos atturēt Krieviju no centieniem apiet tai uzliktās sankcijas un apņēmību turpināt veikt pasākumus, lai ierobežotu Krievijas turpmākos ieņēmumus no enerģijas, kas tieši atbalsta tās agresijas karu pret Ukrainu. Baltijas valstis ir pārtraukušas Krievijas gāzes un elektroenerģijas importu un aicina citas valstis paātrināt Krievijas enerģijas importa pārtraukšanu. 

Baltijas valstu un ASV apņēmība par prioritāti noteikt tīras enerģijas pētniecību ir vērsta uz to, lai paātrinātu globālo pāreju uz tīrāku un drošāku enerģētikas nākotni. Dialogā “3+1” ministri un sekretārs uzsvēra nepieciešamību sekmēt 28. ANO Klimata pārmaiņu konferencē pausto apņemšanos kopīgi strādāt, lai līdz 2030. gadam trīskāršotu pasaulē uzstādīto atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudu un kopīgi divkāršotu pasaules vidējo gada energoefektivitātes uzlabojumu līmeni. 

Raugoties nākotnē, Baltijas valstis un ASV plāno turpināt diskusijas un nodrošināt sadarbību, izmantojot 3+1 dialoga priekšrocības, lai stiprinātu stratēģiskās attiecības, nodrošinot energoapgādes drošību, saskaņotu enerģētikas politiku un paātrinātu tīras enerģijas tehnoloģiju un inovāciju attīstību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI