DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Bērnu prieki"  

Ceturtdien, 4. jūlijā, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu "Bērnu prieki", kas ir veltījums rakstnieka Viļa Plūdoņa 150 gadu jubilejai un attēlo divus ikvienam pazīstamus un iecienītus bērnu dzejoļus – "Zaķīšu pirtiņa" un "Rūķīši un Mežavecis". Šī monēta iepriecinās gan bērnus, gan pieaugušos, liekot tiem atgriezties savā bērnībā.  

V. Plūdoņa bērnu dzeja sakņojas latviešu folklorā. Rakstnieks bērnībā klausījās vecāsmātes stāstītās pasakas un tautasdziesmas, ko vēlāk ietērpa saistošā dzejas valodā, attēlojot bērnu dzīvesprieku un Latvijas dabas skaistumu.  

Monētas grafiskā dizaina autore ir pazīstamā bērnu grāmatu ilustratore Anna Vaivare, kas V. Plūdoņa daiļradei veltītajā monētā iekļāvusi dzejoļus "Rūķīši un Mežavecis" (1913) un "Zaķīšu pirtiņa" (1915). No pirmā dzejoļa māksliniece izvēlējusies atveidot meža rūķu pikošanos, kad sagaidīts pirmais sniegs. Otrais dzejolis attēlo zaķu mazgāšanos pirtī, kas latviešiem kā senākos laikos, tā vēl joprojām ir iecienīta miesu un garu veseļojoša nodarbe. Kaut abi dzejoļi ir par rūķiem un zaķiem, un citām meža radībām, saprotam, ka dzejnieks vēsta par bērniem un viņu saskari ar brīnišķīgo dabas un tradīciju pasauli, kam viņa daiļradē ir nozīmīga loma.  

Monētas plastiskā veidojuma autore ir pieredzējusī māksliniece Ligita Franckeviča 

Latviešu literatūras klasiķis Vilis Lejnieks (1874–1940), kuru plašāk pazīstam kā Vili Plūdoni, rakstniecības gaitu sākumā pieņēma pseidonīmu Plūdons, ko nostiprināja par savu uzvārdu. To viņš aizguva no dzejnieka Ausekļa izveidotā latviešu dievību saraksta, kurā Plūdons minēts kā ūdeņu dievs. 

V. Plūdons dzimis Zemgalē, bērnību un vēlāk vasaras pavadījis skaistās Mēmeles tiešā tuvumā un mežu ielokā. Zemgales lauki, māju apkaime un apkārt esošie meži viņam bijuši ļoti mīļi, un tie daudz apdzejoti viņa darbos. V. Plūdonim patika rakstīt, atrodoties dabā – starp kokiem un ūdeņiem.  

Kolekcijas monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē e-monetas.lv no 4. jūlija plkst. 12.00. Monētas cena – 75.00 eiro, iegādes limits vienai personai – 4 monētas. Monētas tirāža ir 4000 eks. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt 

BĒRNU PRIEKI 

  • Nominālvērtība: 5 eiro 
  • Svars: 22.00 g 
  • Diametrs: 35 mm 
  • Metāls: 999° sudrabs ar krāsu uzdruku aversā un reversā 
  • Josta: uzraksti LATVIJAS BANKA un LATVIJAS REPUBLIKA, atdalīti ar rombveida punktiem. 
  • Kvalitāte: proof 
  • Maksimālā tirāža: 4000 
  • Kalta 2024. g. Koninklijke Nederlandse Munt (Nīderlande)

Mākslinieki 

  • Grafiskais dizains: Anna Vaivare 
  • Plastiskais veidojums: Ligita Franckeviča

Monētas priekšpuse (averss) 

Monētas aversā attēlota aina no Viļa Plūdoņa dzejoļa "Zaķīšu pirtiņa": viens zaķēns mazgā ausis, otrs ar pirtsslotu per kāju pēdas, trešais mazgā acis. Priekšplānā ķipis, kurā ūdens virpulis veido skaitli "5", uz ķipja sāniem uzraksts "EURO". Augšpusē pa labi puslokā izvietots uzraksts "PIČIŅU, PAČIŅU". 

Monētas aizmugure (reverss) 

Monētas reversā attēlota aina no Viļa Plūdoņa dzejoļa "Rūķīši un Mežavecis": divi rūķīši pikojas, viens veļ sniega bumbu, bet no viena kupenā iestiguša rūķīša redzamas tikai zābakos autās kājas. Lejā labajā malā puslokā – gadskaitlis 2024. Augšpusē puslokā divās rindās izvietots uzraksts "ŠŅĀC BUMBAS TVIRTAS, PLĪVO MATU CIRTAS". 

Monētas josta 

Uzraksti LATVIJAS BANKA un LATVIJAS REPUBLIKA, atdalīti ar rombveida punktiem. 

Latvijas Bankas darbība kolekcijas un 2 eiro piemiņas monētu jomā  

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 54 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku un nu arī viens Ukrainas mākslinieks. 

Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt 2010. gadā ASV numismātikas publikāciju izdevniecības Krause Publications un tās izdotā žurnāla World Coin News organizētajā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year) "Latvijas monēta" saņēma galveno balvu nominācijā "Gada monēta". 2015. gadā šajā konkursā par labāko nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums" (Best Contemporary Event) tika atzīta sudraba kolekcijas monēta "Baltijas ceļš". Savukārt 2018. gadā kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" šajā konkursā tika atzīta par "Mākslinieciskāko monētu" (Most Artistic Coin). Konkursā "Coin of the Year Awards" (COTY) Latvijas Bankas kolekcijas monēta "Medus monēta" tika atzīta par pasaules "Gada mākslinieciskāko monētu" un 2020. gada monētu. 

Naudas zīmju tapšanā nozīmīga loma ir Latvijas Bankas izveidotajai monētu dizaina komisijai (sākotnēji – Latvijas Bankas monētu sižetiskā risinājuma komisija), kas darbojas kopš 1993. gada 12. novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un zinātnieki.  

Pēc eiro ieviešanas top kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.  

Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības (piemēram, 5 eiro vai 10 eiro). Kolekcijas monētu specifikācijas (krāsa, diametrs, svars, materiāls u. c.) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.  

Informāciju par tīmekļvietnē e-monetas.lv un Latvijas Bankas kasē nopērkamajām kolekcijas monētām sk. https://www.e-monetas.lv un https://monetas.bank.lv/iegade 

Vēl viena monētu mākslas joma ir 2 eiro piemiņas monētas (īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas). Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas šādas monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpaša dizaina 1 lata apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopīgas ES valstu tēmas ietvaros.  

Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām 2 eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.  

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eirozonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI