DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pirmo reizi festivāla “Lampa” vēsturē taps nākotnes sarunu skatuve uz ūdens

Publicitātes foto

Svinot festivāla “Lampa” desmitgadi, vērienīgu skatuvi līdz šim nebijušā vietā diskusijām par nākotnes tehnoloģijām un rītdienas cilvēku veidos Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti ar lieldraugu un sadarbības partneru atbalstu. Ap 200 kvadrātmetru lielo skatuvi, ko studenti būvēs Cēsu pils dīķī, veidos īpaša piepūšama konstrukcija, vēstot par pārmaiņām, ko sabiedrība piedzīvos straujās tehnoloģiju attīstības un klimata izmaiņu dēļ. 

«Piedaloties festivālā «Lampa», ik gadu meklējam ilgtspējīgus risinājumus maksimāli efektīvai telpas apgūšanai. Pirms vairākiem gadiem būvējām skatuvi kokos, pēc tam – siltumnīcu no savu dzīvi nodzīvojušiem logiem un durvīm. Dīķis ir Cēsu pils parka centrālais objekts, kas līdz šim nav izmantots, tādēļ skatuves būvēšana tur ir gan inženiertehniski, gan saturiski ietilpīgs risinājums,» norāda skatuves idejas autors, RTU Arhitektūras un dizaina institūta doktorants Matijs Babris.  

Skatuvi «Nākotnes sala» M. Babris būvēs sadarbībā ar kopinovāciju platformu «Morberga studija», jauno arhitektu klubu «Atelpa», RTU Arhitektūras un dizaina institūta, kā arī RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes studentiem no īpaši izveidota konstruktora – dažādi savienojamām piepūšamām sijām, baļķiem un plakņu elementiem. Konstrukcija ir viegla, mobila un atkārtoti izmantojama, atstāj nelielu vides nospiedumu, jo nebojā zemsedzi, arī pārvietošanai nevajag daudz autotransporta, līdz ar to rodas mazāk izmešu. «Es pētu dabas tūrisma arhitektūru un viens no elementiem ir piepūšamas konstrukcijas no izturīga materiāla. To potenciālais lietojums kļūst arvien plašāks, piemēram, jau tuvā nākotnē kosmosā varētu tikt sūtītas lielizmēra piepūšamas mītnes. Arī mēs raugāmies uz to lietojumu arhitektūrā un būvniecībā, mūsu konstruktors jau vairākas reizes testēts pasākumos telpās, piemēram, RTU studentu inovāciju dienā un RTU Karjeras dienā, kur veidojām īpašas instalācijas,» turpina M. Babris. Savukārt ūdens vide RTU skatuvei izvēlēta, uzsverot ūdens nozīmi cilvēces attīstībā un nākotnē. Tas ir ne vien dzīvības un veselības pamats, ko apliecina ANO, nosakot tā pieejamību ikvienam par vienu no ilgtspējīgas attīstības mērķiem, bet, turpinoties klimata pārmaiņām un pasaules iedzīvotāju skaita pieaugumam, var kļūt arī par nākotnes dzīves vietu.  

Nākotnes arhitektūra, nākotnes tehnoloģijas un enerģētika, mākslīgā intelekta un viedā cilvēka sadursme, izglītības un universitāšu loma nākotnes sabiedrībā, rītdienas cilvēces izaicinājumi, piemēram, droša pārvietošanās un pieaugoša vientulības pandēmija – tie ir tikai daži no tematiem, par ko dažādu jomu eksperti un viedokļu līderi dalīsies domās uz skatuves «Nākotnes sala». Papildu tam apmeklētājiem būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs, kā arī iepazīt ūdens robotus un amfībijas.  

«Nākotnes salu» RTU veido kopā ar lieldraugiem – enerģētikas uzņēmumu «Ignitis Group», Satiksmes ministriju un informācijas tehnoloģiju uzņēmumu «Adaptive» – un sadarbības partneriem – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, uzņēmumiem «LVR Flote», «Lemona Latvia», «Compor», «BeTRITON», «Milwaukee Tool Latvia», «Printstone», «Amata Adventures» un RTU 3D betona drukāšanas zinātnisko laboratoriju.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI