DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Latvijas politiskajām partijām un partiju apvienībām pietrūkst atklātības

Cik atklātas ir Latvijas partijas un partiju apvienības pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām? Kādu informāciju tās publicē savās mājaslapās un vai publicētā informācija ļauj vēlētājam izdarīt izvērstu izvēli? Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) 2024. gada maijā novērtēja 11 organizāciju publicēto informāciju par vēlēšanu sarakstu kandidātiem, programmām un saņemto un izlietoto finansējumu. Organizācijas uzrāda viduvējus sniegumus un atklātības trūkumu gan par savu darbību, gan deputātu kandidātiem un partijas vēsturisko attīstību.

Visaugstāko novērtējumu un 8 punktus no 13 ieguva Jaunā konservatīvā partija, savukārt viszemāko novērtējumu un 2,5 – “Stabilitātei!”. Partiju un partiju apvienību mājaslapu atklātību lielākoties raksturo viduvējs sniegums – 5 līdz 6 punkti. Maksimālais punktus skaits, ko partija vai partiju apvienība Delnas izvērtējamā varēja iegūt, ir 13 punkti.  

Delna secina, ka mājaslapas ir kā vizītkartes, kur partijas un partiju apvienības sevi popularizē. Vērtējot atsevišķi atklātību par sarakstu kandidātiem un programmām, augstāko sniegumu – 5 no 7 punktiem ieguva Nacionālā Apvienība, “Latvijas Attīstībai”, “Apvienotais saraksts” un Jaunā konservatīvā partija. Zemāko sniegumu, 1,5 punktus, ieguva “Saskaņa”. Savukārt jautājumā par organizāciju finansējumu augstākais sniegums ir vien 3 no 6 punktiem un to ieguva Jaunā konservatīvā partija, 2,5 punktus – Nacionālā Apvienība un “Latvija pirmajā vietā”. Neviena no organizācijām nav publicējusi informāciju par valsts budžeta finansējuma apjomu un organizācijas kopējā finansējuma izlietojumu. 

Delnas direktore Inese Tauriņa norāda: “Delnas ieskatā partiju viduvējie un zemie vērtējumi palielina iespēju, ka vēlētāji var vilties ievēlētajā sarakstā, kandidātos, kā arī var mazināties viņu uzticēšanās valsts amatpersonām kopumā. Lai neļautos maldināšanai, aicinām vēlētājus izmantot dažādus publiski pieejamos informācijas avotus, piemēram, Valsts amatpersonu deklarācijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāzi par partiju finansējumu un Uzņēmumu reģistra reģistru par biedru skaitu partijās, lai iepazītu tuvāk politiskos spēkus un pārliecinātos par viņu spēju atbildīgi strādāt nākamajā Eiropas Parlamenta sasaukumā.” 

Delna, veicot partiju un partiju apvienību mājaslapu atklātības analīzi, atlasīja 11 partijas un partiju apvienības, kas ieguvušas augstākos rezultātus pētījumu centra SKDS martā publicētos partiju reitingos. Analīzē kopā tika iekļauti 13 indikatori, Delna vērtēja:  

  • publicēto informāciju par vēlēšanu sarakstu kandidātiem, programmām, apskatot 7 indikatorus (vai ir publicēts vēlēšanu saraksts, kandidāta kontaktinformācija, kandidāta partejiskā piederība, politiskā pieredze, izglītība un profesionālā darbība, pirmsvēlēšanu programma, programmu un kandidātu sarkstu izveides process);
  • atklātību par partiju un partiju apvienību finansējumu, apskatot 6 indikatorus (vai ir publicēta informācija par organizācijas vēsturi, iekšējo struktūru, biedru skaitu, valsts budžeta finansējuma apjomu, finansējuma izlietojumu, dāvinājumiem, ziedojumiem un biedra naudām). 

Ar Delnas pilnu analīzi aicinām iepazīties šeit ->.   

Šī preses relīze ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par relīzes saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI