DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Šonedēļ Latvijā ieradīsies Eiropas Savienības muitas eksperti 

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātē (IEVF) ieradīsies Eiropas Komisijas (EK) eksperti, lai lemtu par vairāku Eiropas Savienības (ES) muitas studiju programmu atzīšanu, tostarp atzītu arī Latvijā unikālo studiju programmu bakalaura un maģistra līmenī, kas skolo nākamos muitniekus, kā arī tīklotos un pārrunātu aktuālos jautājumus 

No 29. līdz 31. maijam RTU IEVF notiks EK organizēta Muitas mācību programmu atzīšanas darba grupas sanāksme. Tajā piedalīsies eksperti no Nīderlandes, Vācijas, Beļģijas, Ungārijas, Serbijas un arī Latvijas. Eksperti strādās, lai novērtētu ES muitas bakalaura un maģistra līmeņa studiju programmu atbilstību CustCompEU standartiem.  

Vienlaikus ar RTU muitas studiju programmām atzīšanas process tiks veikts vēl septiņām citām ES universitāšu bakalaura un maģistra līmeņa studiju programmām. 

«Lai varētu nodrošināt vienotu muitas sistēmas darbību Eiropas Savienībā, ir nepieciešams nodrošināt vienotu izpratni par muitas lietu piemērošanas nosacījumiem gan muitas darbiniekiem, gan uzņēmējiem, kas darbojas starptautiskajā tirdzniecībā. Šim nolūkam Eiropas Komisija ir izstrādājusi Eiropas Savienības muitas kompetences sistēmu CustCompEU, kuras mērķis ir saskaņot un paaugstināt muitas darbības standartus visā ES,» stāsta RTU IEVF Pārvaldības un drošības institūta docents Normunds Rudzītis. 

«Muitas joma šobrīd ir iekšējās drošības jautājums, jo muita atbild par starptautiskās tirdzniecības uzraudzību, tostarp par sankciju ievērošanu utt. Līdz ar to tas ir ne tikai Latvijas drošības, bet arī Eiropas drošības līmeņa jautājums,» akcentē N. Rudzītis. 

Izmantojot iespēju, dažādu Eiropas valstu muitas ekspertiem tiekoties vienuviet, tiks pārrunāti arī citi ar šo jomu saistīti jautājumi, kā arī notiks tikšanās ar studentiem.  

RTU IEVF īstenotā studiju programma «Muitas un nodokļu administrēšana» tiek realizēta gan bakalaura, gan maģistra līmenī, tā ir vienīgā studiju programma Latvijā, kas sagatavo augsti kompetentus speciālistus muitas lietu un nodokļu administrēšanā. Absolventi ir gatavi darbam gan Valsts ieņēmumu dienestā, gan privātajā sektorā.  

Studiju programma ir saņēmusi Pasaules Muitas organizācijas atzīšanas sertifikātu par atbilstību PICARD profesionālajiem prakses standartiem. Tā 2021. gadā saņēma arī EK atzīšanas sertifikātu par atbilstību CustCompEU standartiem. Sertifikāts tiek izdots uz trīs gadiem, tādēļ šogad RTU ir iesniegusi savu pieteikumu atzīšanas sertifikāta pagarināšanai, kas notiks šonedēļ. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI