DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Nosaka valsts aizsardzības civilā dienesta mācībās iesauktā rezervista izmaksājamās kompensācijas apmēru

Otrdien, 30. aprīlī, Ministru kabinets atbalstīja kārtību, kādā rezervistam, kurš pēc valsts aizsardzības civilā dienesta pabeigšanas tiek iesaukts uz kārtējām vai pārbaudes valsts aizsardzības civilā dienesta mācībām, izmaksā kompensācijas, kā arī šo kompensāciju apmēru 

Apstiprinātā kārtība nosaka, ka rezervists, kas piedalās valsts aizsardzības civilā dienesta mācībās, par vienu mācību dienu saņems kompensāciju piecu procentu apmērā no algas, kas noteikta karavīram ar kareivja dienesta pakāpi.  

Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības civilā dienesta mācībās iesauktajam rezervistam, kuram mācību laikā iestājusies pārejoša darbnespēja un ir izsniegta darbnespējas lapa, slimības naudas apmērs ir tāds pats kā kompensācijas apmērs par vienu valsts aizsardzības civilā dienesta mācību dienu. 

Tāpat, saskaņā ar pieņemto kārtību, kompensācijas apmērs, kas saistīts ar personīgā, valdījumā esošā vai sabiedriskā transporta izmantošanu, lai nonāktu no personas deklarētās dzīvesvietas līdz civilā dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, kā arī līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ, tiks izmaksāts, ņemot vērā faktisko izdevumu apliecinošus attaisnojuma dokumentus. 

Jau ziņots, pilsonis, kas iesaukts obligātā kārtā, savas apziņas vai reliģiskās pārliecības, nevar pildīt valsts aizsardzības militāro dienestu, to var aizstāt ar valsts aizsardzības civilo dienestu, kādā no Aizsardzības ministrijas padotībā esošajām iestādēm. 

Valsts aizsardzības civilā dienesta mācības būs nemilitāras, un rezervists tajās uzturēs zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai stiprinātu valsts pārvaldes gatavību reaģēt krīzes situācijās un kara vai militāro draudu gadījumā, tādējādi dodot tiešu ieguldījumu visaptverošā valsts aizsardzībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI