DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Eksporta veicināšanas un investīciju piesaistes aktivitātēm papildus novirza 6 milj. eiro

Šogad Latvijas ekonomikas attīstību turpina ietekmēt ģeopolitiskā situācija un nenoteiktība, augstās cenas un banku procentu likmju celšanās. Arī kaimiņvalstis saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem, īpaši ar sarežģīto situāciju eksporta tirgos, inflāciju, privātā patēriņa krituma un Eiropas Centrālās bankas (turpmāk – ECB) monetārās politikas ietekmi. Ārējo tirdzniecību nelabvēlīgi turpina ietekmēt arī investīciju trūkums rūpniecībā, ko kavē pieprasījuma trūkums. Ražošanas sektors visā Baltijā atgūstas lēni, šobrīd pozitīvas tendences vērojamas Lietuvā, tiek prognozēts, ka arī Latvijā un Igaunijā situācija uzlabosies. Arī tūrisma sektors piedzīvo Eiropas Savienībā salīdzinoši lēnāku atkopšanos un izaugsmi pēc-Covid periodā.  

Šā gada 23. aprīlī valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas piedāvājumu veikt finansējuma pārdali starp EM budžeta programmām, papildu finansējumu 6 miljonu EUR apmērā ik gadu novirzot tieši eksporta veicināšanas un investīciju piesaistes aktivitāšu īstenošanai 2024., 2025. un 2026.gadā, lai paaugstinātu Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un eksportspēju gan vietējā, gan starptautiskā mērogā, kā arī sekmētu augsto tehnoloģiju eksportu, vienlaikus pozicionējot Latviju kā valsti, kur top ilgtspējīgas inovācijas, un veicinot vienotu Latvijas starptautisko atpazīstamību. 

“Lai sniegtu reālu atbalstu Latvijas uzņēmumiem, nepieciešamas pārdomātas un ilgtspējīgas valsts atbalsta aktivitātes, tostarp piešķirot papildu finansējumu eksporta veicināšanai, tirgus pārorientācijai, jaunu un inovatīvu produktu un pakalpojumu izstrādei, veicinot ekonomisko aktivitāti arī Latvijas reģionos,” uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis.  

Šī finansējuma ietvaros Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar nozares asociācijām īstenos pasākumus eksporta veicinošu aktivitāšu īstenošanai, piemēram, veiks kvalitatīvus sadarbības kontaktu iepirkumus mērķvalstīs, nodrošinās dalību starptautiskās izstādēs u.c. Tāpat LIAA piesaistīs mērķētus investīciju projektus, izstrādās Latvijas nozaru konkurētspējas piedāvājumus, izstrādās un uzlabos pārdošanas rīkus un prezentācijas materiālus, kā arī veiks citas aktivitātes. Papildus jaunas eksporta veicināšanas un investīciju piesaistes aktivitātes turpmāko trīs gadu laikā veiks arī Ekonomikas ministrija, t.sk. pilnveidos prioritāro projektu apkalpošanas regulējumu, izstrādās regulatīvo smilškastu regulējumu, lielu un nozīmīgu jeb dižpasākumu pastāvīgo regulējumu, kā arī pilnveidos regulējumu citās jomās. 

Veicot papildu aktivitātes eksporta veicināšanai un investīciju piesaistei, plānots, ka ik gadu noslēgto eksporta līgumu summa sasniegs 30 milj. EUR un proaktīvi piesaistīto investīciju projektu apmērs 2024. gadā sastādīs vismaz 35 milj. EUR, savukārt 2025. gadā un 2026. gadā - 80 milj. EUR. Vienlaikus plānots, ka ik gadu palielināsies arī ārvalstu tūristu skaits Latvijā, radot papildus tūrisma un pasākumu eksporta ieņēmumus vismaz 41 milj. EUR apmērā 2024. gadā, vismaz 50 milj. EUR – 2025. gadā un 2026. gadā.  

Detalizēti ar Ministru kabineta rīkojuma projektu "Par apropriācijas pārdali" var iepazīties Tiesību aktu portālā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI