DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu “Pāri laikiem”  

Publicitātes foto

Otrdien, 16. aprīlī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu “Pāri laikiem”, kas veltīta Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja 100. gadadienai un tā darbībai, nododot mūsu tautas mantojumu nākamajām paaudzēm. 

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir viens no senākajiem un plašākajiem savas nozares muzejiem Eiropā, kurā atrodas senākie Latvijas teritorijā sastopamie koka arhitektūras pieminekļi. Muzejs 1924. gadā dibināts, lai nākamajām paaudzēm un pāri laikiem saglabātu vēsturisko mantojumu – liecības par to, kādas ir bijušas celtnes un to iedzīve, kā tās būvētas, kāds bijis raksturīgais zemnieku vai zvejnieku sētas ēku izvietojums no 17. gs. līdz 20. gs. vidum.  

Muzejā izvietotas no Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales un Sēlijas atvestās latviešu zemnieku un zvejnieku sētas, amatnieku mājas – darbnīcas –, kalves, podnieku un darvas cepļi, vējdzirnavas, dažādu konfesiju baznīcas, brāļu draudzes jeb hernhūtiešu saiešanas nams, krogs, dzīvojamā rija u. c. Muzejā tiek svinēti arī gadskārtu un citi latviešu tradicionālie svētki, skaidrojot to jēgu un nozīmi.  

Monētas grafiskā dizaina autors ir pieredzējušais monētu mākslinieks Arvīds Priedīte, kurš monētā attēlojis latviskās vērtības – darba tikumu un darba mīlestību –, kas nav zudušas, laikam ritot. Tāpat kā muzejs nav tikai mājas, tā arī senie darbarīki nav tikai lietas – katrs no tiem glabā cilvēka rokas pieskārienu, stāstu par laiku, kurā šis cilvēks dzīvojis, par darbu, kas ir bijis pamats viņa paša, viņa dzimtas un tautas pastāvēšanai. Un darbs mūsu tautai bijis svēts pāri laikiem. Latviešu tautasdziesmās pat Dievs strādā – tā ir reta parādība pasaules tautu mitoloģijā.  

Muzejā notiek amatu dienas un amatniecības gadatirgus, kas ne tikai popularizē seno amatu mākslu, bet arī veicina šo prasmju pārmantošanu.  

Monētas plastiskā veidojuma autore ir māksliniece Ligita Franckeviča 

Monētas cena – 75.00 eiro, iegādes limits vienai personai – 5 monētas. Monētas tirāža ir 3000 eks. Monēta kalta Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetu kalykla. 

 Monētas video stāsts – https://youtu.be/lmO9IxcFhGo 

PĀRI LAIKIEM 

  • Nominālvērtība: 5 eiro 
  • Svars: 22.00 g 
  • Diametrs: 35.00 mm 
  • Metāls: 999° sudrabs  
  • Kvalitāte: proof
  • Maksimālā tirāža: 3000 
  • Kalta 2024. g. UAB Lietuvos monetu kalykla (Lietuva)

Mākslinieki 

  • Grafiskais dizains: Arvīds Priedīte 
  • Plastiskais veidojums: Ligita Franckeviča

Monētas priekšpuse (averss) 

Centrā – sieviete, kas ar menti maisa mīklu abrā. Virs attēla – vērpjamā ratiņa rats jeb ritenītis, augšpusē puslokā uzraksts LATVIJAS ETNOGRĀFISKAIS BRĪVDABAS MUZEJS. Attēla abās pusēs – senie darbarīki un sadzīves priekšmeti: pa kreisi (no augšas): zivju nesamais grozs, karošu koks ar karotēm, miltu liekšķere, pa labi (no kreisās puses): linu lāpstiņa jeb sprēslīca, lize un vangale. 

Monētas aizmugure (reverss) 

Centrā – vīrietis, kas ar cērti jeb siļu kapli gatavo sili. Virs attēla – saku koki, no tiem pa kreisi – urbis, pa labi – vienroce. Kreisajā pusē – šļute (slīperu cirvis jeb platasmens cirvis) un līcenis jeb slīmests, labajā pusē – vienroces grābeklītis un graudu lāpsta jeb liekšķere. Reversa kreisajā malā puslokā vietots gadskaitlis "2024", labajā malā puslokā vietots uzraksts "5 EURO". 

Monētas josta  

Uzraksti LATVIJAS BANKA un LATVIJAS REPUBLIKA, atdalīti ar rombveida punktiem. 

Latvijas Bankas darbība kolekcijas un 2 eiro piemiņas monētu jomā  

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 53 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku un nu arī viens Ukrainas mākslinieks. 

Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt 2010. gadā ASV numismātikas publikāciju izdevniecības Krause Publications un tās izdotā žurnāla World Coin News organizētajā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year) "Latvijas monēta" saņēma galveno balvu nominācijā "Gada monēta". 2015. gadā šajā konkursā par labāko nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums" (Best Contemporary Event) tika atzīta sudraba kolekcijas monēta "Baltijas ceļš". Savukārt 2018. gadā kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" šajā konkursā tika atzīta par "Mākslinieciskāko monētu" (Most Artistic Coin). Konkursā "Coin of the Year Awards" (COTY) Latvijas Bankas kolekcijas monēta "Medus monēta" tika atzīta par pasaules "Gada mākslinieciskāko monētu" un 2020. gada monētu. 

Naudas zīmju tapšanā nozīmīga loma ir Latvijas Bankas izveidotajai monētu dizaina komisijai (sākotnēji – Latvijas Bankas monētu sižetiskā risinājuma komisija), kas darbojas kopš 1993. gada 12. novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un zinātnieki.  

Pēc eiro ieviešanas top kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.  

Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības (piemēram, 5 eiro vai 10 eiro). Kolekcijas monētu specifikācijas (krāsa, diametrs, svars, materiāls u. c.) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.  

Informāciju par tīmekļvietnē e-monetas.lv un Latvijas Bankas kasē nopērkamajām kolekcijas monētām sk. https://www.e-monetas.lv un https://monetas.bank.lv/iegade 

Vēl viena monētu mākslas joma ir 2 eiro piemiņas monētas (īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas). Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas šādas monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpaša dizaina 1 lata apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopīgas ES valstu tēmas ietvaros.  

Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām 2 eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.  

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eirozonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI