DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Starptautiska zinātnieku grupa pabeigusi vēsturiskā Baltijas valstu IKP aprēķināšanu pēdējā simtgadē 

2024. gada 11. aprīlī Vidzemes Augstskolas starptautiskās zinātniskās konferences "SABIEDRĪBA. TEHNOLOĢIJAS. RISINĀJUMI" laikā  pirmo reizi tiks publiskoti dati par vēsturisko Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iekšzemes kopproduktu (IKP) 100 gadu laika posmā, sākot no 1920. gada. Ir veikti arī salīdzinošā iekšzemes kopprodukta (IKP) aprēķini par dažādiem Baltijas valstu reģioniem. 

Šie un daudzi citi dati par Baltijas valstu demogrāfiju un lauksaimniecību ir apkopoti interaktīvā datu bāzē, kas visiem interesentiem būs pieejama no 11. aprīļa. 

Projekta zinātniskais vadītājs, Vidzemes Augstskolas vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš skaidro pētnieciskā darba galvenos rezultātus: 
 
Trīs gadu intensīva darba rezultāts mums ļaus uz Baltijas valstu pēdējo 100 gadu vēsturi paraudzīties ar citām acīm. Vairāk balstoties uz faktiem, nevis emocijām. Mūsu pētījuma rezultāti lauzīs vienu otru pieņēmumu par Latvijas tautsaimniecības vēsturi, piemēram, ka Kārļa Ulmaņa autoritārā režīma laikā mūsu ekonomikas attīstība sabremzējās, vai, ka ražošanas kritums iesākās tikai pēc mūsu valstiskās neatkarības atjaunošanas 1990.– 1991. gadā. Mūsu pētījumu rezultāti ļaus atbildēt uz jautājumiem, kad un kā iesākās mūsu reģionu, un, jo īpaši, Latgales likstas. Kā mainījies zemes lietojums un daudzas citas lietas.” 

11. aprīlī Eiropas mājā (Rīgā, Aspazijas bulvārī 28) plkst. 14:00 – 16:00 notiks pētnieciskā projekta rezultātu publiskošanas pasākums. Gatis Krūmiņš, Kaspars Osis  (Vidzemes Augstskolas asociētais profesors) un Adomas Klimantas (Viļņas un Oksfordas universitāte) iepazīstinās ar pētnieciskā darba galvenajiem rezultātiem un izveidoto datubāzi, kam sekos paneļdiskusija (dalībnieki: Viktors Valainis (ekonomikas ministrs), Egils Levits (bijušais valsts prezidents), Ojārs Kehris (Ekonomistu apvienības prezidents un bijušais ekonomikas ministrs), Adomas Klimantas (Oksfordas universitātes doktorants) un Ola Honningdal Grytten (Norvēģijas Ekonomikas skolas profesors); moderators – Pauls Raudseps). 

Pasākumam varēs skot arī tiešraidē Vidzemes Augstskolas sociālo mediju kontos. 

Projekts “Kvantitatīvie dati par sociālajām un ekonomiskajām transformācijām trīs Baltijas valstu reģionos pēdējos simts gados vēsturisko transformāciju analīzei un nākotnes izaicinājumu pārvarēšanai” (Nr. EEA-RESEARCH-174, 2021-2024) ir viens no Baltijas pētniecības programmas projektiem, ko finansiāli atbalsta Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) granti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI