DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Baltijas valstu veselības ministri apspriedīs kritisko medikamentu nodrošinājumu

Piektdien, 8. martā, notiks Baltijas valstu veselības ministru trīspusējā tikšanās, lai apspriestu kritisko medikamentu nodrošinājumu. 

Veselības ministrs Hosams Abu Meri, Igaunijas veselības ministre Rīna Sikuta un Lietuvas veselības ministrs Arūnas Dulkis tiksies 18. Baltijas politikas dialoga laikā, kas šogad notiek Rīgā un kas tiek organizēts sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju un  Eiropas Veselības sistēmas un politikas observatoriju. 

Jau ziņots, ka Latvijā Veselības ministrija sadarbībā ar citām nozares iestādēm ir izstrādājusi kritisko zāļu sarakstu, kas veidots kopā ar Zāļu valsts aģentūru, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un citām institūcijām, ņemta vērā Covid19 pieredze, kā arī Ukrainas pieredze, vērtējot, kādiem medikamentiem dažādās situācijā būtu lielākais pieprasījums. Tagad ar iesaistītajām pusēm turpinās darbs, lai nodrošinātu šo zāļu pieejamību.  

Latvija ilgtermiņā atbalsta kritiski svarīgo zāļu ražošanas pārcelšanu uz ES valstīm, izvērtējot iespējas ES attīstīt zāļu izejvielu, aktīvo vielu, kā arī kritiski svarīgo gala produktu ražošanu, tādā veidā mazinot atkarību no trešajām valstīm, kas ir īpaši svarīgi krīzes situācijās. Latvija ar saviem medikamentus ražojošajiem uzņēmumiem šajā jautājumā var sniegt būtisku ieguldījumu, jo Latvijas farmācijas nozarei tam ir nepieciešamā zinātniskā bāze, tradīcijas, kvalitatīvi un konkurētspējīgi produkti. Papildus tas ir atbalsts vietējiem ražotājiem, kas dotu drošuma sajūtu zāļu pieejamībā un radītu pienesumu arī valsts ekonomikai.  

18. Baltijas politikas dialogs norisinās 7. un 8. martā Rīgā ar mērķi dalīties pieredzē par veselības sistēmas pārvaldību un reformēšanu un izpētītu politikas iespējas iedzīvotāju veselības un veselības aprūpes jomā. Šā gada galvenais temats ir primārā veselības aprūpe - “Tiecoties uz pilnvērtīgi digitalizētu un integrētu primāro veselības aprūpi” (Towards digitally enabled integrated primary care). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI