DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

8. martā Rīgā notiks Sieviešu Solidaritātes Gājiens 

Šī gada 8. martā, Sieviešu dienā, biedrība “Centrs MARTA” rīko jau sesto Sieviešu Solidaritātes Gājienu pret vardarbību. Gājiena sākums būs 12:00 pie Brīvības pieminekļa. Pēc runu pateikšanas no Brīvības pieminekļa laukuma gājiens virzīsies pa Kaļķu ielu, tad līdz Doma laukumam, tad gar Saeimu un noslēgsies Jēkaba laukumā.  Šī gada gājienā vēlamies uzsvērt, cik būtiski ir vērsties pēc atbalsta un palīdzības vardarbības ģimenē un vardarbības pret sievietēm gadījumos, kā arī rīkoties, ja redzam, ka mūsu līdzcilvēki cieš. Gājiena mērķis ir aicināt katru individuāli un mūs kā sabiedrību kopumā, izdarīt izvēli par labu rīcībai, jo mēs zinām – vardarbībai patīk klusums. 

Šogad Sieviešu solidaritātes gājienu uzsāksim ar runām no profesionāļiem un aktīvistiem, kuru ikdiena ir saistīta ar vardarbības pret sievietēm izskaušanu. Uzrunas teiks: 

  • Marta Kraujiņa – biedrības „Sievietei paveicās“ līdzdibinātāja; 
  • Janeks Bahs - Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirkņa priekšnieks; 
  • Emīlija Karetņikova -  filmas "Mana bērnības ķermeņa atzīšanās" režisore.

Gājienu vadīs Beata Jonite – Centra MARTA, politikas koordinatore. 

2023. gadā tika sperti lieli soļi vardarbības apkarošanas jomā, ieskaitot vairāku likumu grozījumus, sociālo pakalpojumu paplašināšanos, un, protams, Stambulas konvencijas ratifikāciju. Taču vienīgais veids, kā varam sabiedrībā patiesi iedzīvināt šīs normas un izmaiņas, un panākt vardarbības izskaušanu, ir turpināt būt aktīviem, skaļiem un neatlaidīgiem, izceļot šīs problēmas klātesamību Latvijā. 

Pagājušā gada nogalē medijos parādījās informācija, ka jauniešu nometnēs Latvijā organizatori, pilngadīgi vīrieši, uzmākušies un iesaistījuši attiecībās dalībnieces – pusaudzes un jaunietes. Kopš tā brīža gan Centrā MARTA, gan citās organizācijās ar lūgumu pēc palīdzības un saviem stāstiem ir vērsušās sievietes, kuras tīņu gados piedzīvojušas šāda veida vardarbību jeb “grūmingu”. Par grūmingu kā seksuālas un emocionālas vardarbības veidu Latvijā runājam reti, tādēļ šogad gājienā tiks izcelta arī šī nozieguma nopietnība, kā arī nepieciešamība pēc efektīvas sistēmas, lai vērstos pret vainīgajiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI