DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Rīgas lidosta pērn strādājusi ar 1,6 miljonu eiro lielu peļņu

Publicitātes foto

RIX Rīgas lidosta 2023. gadu noslēgusi ar 1,6 miljonu eiro peļņu, kas ir par 1,3 miljoniem jeb 4,6 reizes vairāk nekā gadu iepriekš. Par ceturto daļu 2023. gadā pieaudzis uzņēmuma neto apgrozījums, sasniedzot 72,5 miljonus eiro, liecina RIX Rīgas lidostas nerevidētais saīsinātais starpperiodu pārskats par 2023. gadu.

Rīgas lidostas neto apgrozījumu pērn veidoja ieņēmumi no sniegtajiem aviācijas pakalpojumiem 36,7 miljonu eiro apjomā (pieaugums par 18 %), savukārt neaviācijas ieņēmumi veidoja 21,2 miljonus eiro jeb par 38 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Pieaugot darbaspēka, energoresursu un infrastruktūras uzturēšanas izmaksām, par piekto daļu pieaugušas arī uzņēmuma saimnieciskās darbības izmaksas, kas kopā 2023. gadā bija 76 miljoni eiro.

2023. gadā kopējās investīcijas Rīgas lidostas attīstībā sasniedza 22 miljonus eiro. Pērn ekspluatācijā nodotas ar ES Kohēzijas fonda atbalstu realizētās jaunās sprāgstvielu atklāšanas sistēmas rokas bagāžas un reģistrētās bagāžas pārbaudei. Tāpat iegādātas trīs jaunas perona lieljaudas perona tehnikas iekārtas, kas ļauj Rīgas lidostai nodrošināt nemainīgi augstus lidlauka un perona uzturēšanas standartus. Gada nogalē ekspluatācijā nodotas divas pārbūvētās elektroapgādes apakšstacijas, kas iekļautas lidostas elektroinfrastruktūras atjaunošanas plānā. Daļa investīciju novirzītas arī videi draudzīgākas infrastruktūras veidošanai – elektroauto uzlādes vietu attīstībai un elektrisko autobusu iegādei, - pirmie no tiem pasažieru pārvadāšanu lidlaukā uzsāks jau pavasarī, bet kopumā iegādāti deviņi elektroautobusi, kas nomainīs ar dīzeļdegvielu darbināmos autobusus.

Uzņēmuma izvirzīto klimata mērķu sasniegšanai Rīgas lidosta jau kopš 2015. gada piedalās Airport Carbon Accreditation programmā. Pērn lidosta pārsertificējās programmas 2. līmenim un, turpinot aktīvi mazināt CO2 emisijas, šogad plāno sasniegt programmas 3. līmeni. Kā galvenās emisiju mazināšanas aktivitātes minamas lidlauka elektroapgādes sistēmu modernizācija (esošā elektrotīkla pārbūve, saules paneļu parka attīstība, elektrouzlāžu punktu izveide). Pirmais saules paneļu parks uz lidostas termināļa jumta 2023. gadā jau ir uzstādīts un tiks nodots ekspluatācijā šogad. Uzņēmums turpinājis darbu arī pie vairākām Ilgtspējas stratēģijā noteiktajām aktivitātēm, iesaistoties starptautiskos un nacionālos inovāciju projektos un darba grupās par ilgtspējīgas aviācijas degvielas ražošanas iespējām un ūdeņraža tehnoloģiju attīstību aviācijā. 2023. gadā Rīgas lidosta ieguva augstāko jeb Dimanta kategoriju ilgtspējas indeksā, - statusu, kas tiek piešķirts uzņēmumiem, kas ilgstoši demonstrējuši nemainīgi augstu sniegumu darba vides, korporatīvās pārvaldības, sabiedrības un citos ilgtspējas aspektos.

Rīgas lidostas jaunā pasažieru termināļa attīstības projektā pērn izvēlēts labākais finansēšanas modelis un saņemti piedāvājumi no starptautiskām finanšu institūcijām un komercbankām, līdz ar to ir uzsākts iepirkuma process, lai šā gada ceturtajā ceturksnī varētu uzsākt Rīgas lidostas paplašināšanas 6. kārtas būvniecību. Turpinājās un tika uzsākti

vairāki citi nozīmīgi projekti, kas palīdzēs atjaunot uz uzlabot lidostas infrastruktūru – inženiertīklu pārbūve, transformatoru punkta izbūve un pasažieru gaisa tiltu iegāde. Savukārt RIX Airport City projekta ietvaros izvēlēti konkursa dialoga kvalificētie pretendenti, ar kuriem uzsāktas sarunas konkursa nākamajā kārtā.

2023. gadā apkalpotas 19 tūkst. tonnas aviācijas kravu. Pieprasījums pēc gaisa kravu pārvadājumiem krities par 9 %, salīdzinot ar 2022. gadu, ģeopolitiskās situācijas ietekmē.

 

2023

2022

2023/2022

Apkalpoto pasažieru skaits, milj.

6,63

5,38

+23 %

Apkalpotās aviācijas kravas, tūkst. tonnas

19

21

-9 %

Neto apgrozījums, milj. eiro

72,5

57,9

+25 %

Peļņa / zaudējumi, milj. eiro

1,613

0,286

+463%

CO2 emisijas (tonnas CO2 uz 1000 pasažieriem

0,519

0,619

-16 %

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI