DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrs ar profesionālajām organizācijām apspriež zāļu kompensācijas pasākumus migrēnas pacientiem 

Šodien, 27.februārī, veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Latvijas Neirologu biedrības, Latvijas Sāpju Izpētes biedrības Galvassāpju paneļa biedriem, Veselības ministrijas (VM) un Nacionālā veselības dienesta  (NVD)speciālistiem, lai apspriestu jautājumus par zāļu kompensācijas pasākumu ieviešanu migrēnas pacientiem. 

Migrēna ir viena no pasaulē izplatītākajām slimībām, ar ko pamatā slimo cilvēki darbaspējīgā vecumā. Pasaules Veselības organizācijas  (PVO) veiktajā Globālā slimību sloga pētījumā migrēna tika minēta kā trešā izplatītākā slimība pasaulē, kā arī tā bija trešais augstākais darba nespējas cēlonis visā pasaulē gan vīriešiem, gan sievietēm līdz 50 gadu vecumam. No 2023.gada novembra migrēnas diagnoze ir iekļauta zāļu iegādes kompensācijas sistēmā. Šobrīd vēl norisinās sarunas ar medikamentu ražotāju un tiek strādāts pie izrakstīšanas kritērijiem.  

Ņemot vērā ierobežoto pieejamo finansējumu migrēnas zāļu kompensācijai un iepriekš profesionālo organizāciju pausto redzējumu, NVD informēja, ka mērķtiecīgi būtu vispirms medikamentus nodrošināt pacientiem ar vissmagāko slimības norisi. Šiem pacientiem nespecifiskā ārstēšana nepalīdz, tādēļ valsts kompensētu monoklonālās antivielas, kas ir finansiāli īpaši dārgas. Vienlaikus no ārstu profesionālajam organizācijām tiek sagaidīts, ka tiek noteiktas konkrētas vadlīnijas medikamenta izrakstīšanai un arī terapijas pārtraukšanai. 

Tikšanās laikā speciālistu vidū bija atšķirīgs redzējums par kompensējamo medikamentu sarakstā iekļauto zāļu aktualitāti neiroloģisko diagnožu ārstēšanai. Tādēļ profesionālajām asociācijām tiek lūgts iesniegt NVD izvērtējumu par šo medikamentu turpmāku saglabāšanu kompensācijas sistēmā vai izslēgšanu no tās, tādējādi iespējams atbrīvojot līdzekļus citu medikamentu apmaksai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI