DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM: pašvaldības turpina ieviest bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītās vākšanas sistēmu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 20. februāra rīkotajā sanāksmē pašvaldībām un ziņoja par bioloģiski noārdāmo atkritumu (BNA) apsaimniekošanas sistēmas nepieciešamību, pašvaldību veiktās aptaujas rezultātiem un sasniedzamajiem mērķiem atkritumu apsaimniekošanas jomā. 

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu un saistītajiem normatīvajiem aktiem, pašvaldība nodrošina atkritumu dalītās savākšanas sistēmas izveidi savā administratīvajā teritorijā, tajā skaitā arī bioloģisko atkritumu dalītajai savākšanai, minētās prasības iekļaujot pašvaldību saistošajos noteikumos. No 2021. gada 1. janvāra BNA dalītā savākšana  Rīgā un Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā noteikta kā obligāta, savukārt visās Latvijas pašvaldībās no 2023. gada 31. decembra.  

Pērnā gada izskaņā VARAM aptaujāja pašvaldības par to, kā tiek ieviesta un organizēta bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītās vākšanas sistēma pašvaldībās. Lai izskatītu piemērus un pārrunātu labās prakses principus, ministrija tikšanās laikā pārrunāja iegūtos rezultātus un pašvaldību pieredzi ar BNA ieviešanu. 

Tikšanās laikā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere uzsvēra, ka aptauju aizpildījušas visas pašvaldības. Aptauju rezultāti rāda, ka kopumā lielā daļā pašvaldību iedzīvotāji veic kompostēšanu mājsaimniecībās jeb mājkompostēšanu, tāpat pašvaldības iedzīvotājiem nodrošina BNA atkritumu konteineru pieejamību, taču šis pakalpojums vēl ir pilnveidojams, lai to varētu saņemtu pēc iespējas vairāk iedzīvotāju. Valstspilsētās aktīvāka ir bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšana konteinerī. Attiecībā par dalītās vākšanas sistēmas pieejamību daudzdzīvokļu mājās, individuāli dzīvojamās mājās, rezultāti norāda, ka sistēma pašvaldībās tiek veidota un attīstīta, vienlaikus atsevišķas pašvaldības norādījušas, ka šāds pakalpojums nav pieejams. Pēc iegūtajiem aptaujas datiem secināms, ka sabiedrības informēšanā par atkritumu šķirošanu izmantotie saziņas veidi ir dažādi.

Pēc pašvaldību sniegtās informācijas, pašvaldību teritorijā iedzīvotājiem tiek nodrošināta bioloģiski noārdāmo atkritumu dalīta savākšana, bet tā nav pietiekamā apmērā, tāpēc pašvaldības pie šī jautājuma turpina strādāt. Lielākā daļa pašvaldību savos saistošajos noteikumos ir iekļāvušas prasības par BNA dalīto savākšanu, tajā skaitā mājkompostēšanas iespējām. Joprojām atbilstoši normatīvajiem aktiem, ir atļauta un atbalstāma bioloģisko noārdāmo atkritumu kompostēšana vietās, kuras uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes ierīko fiziskā persona tās mājsaimniecībā radīto bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanai. Tādējādi kompostēšana privātmājās ir pieļaujama kā līdz šim. Atsevišķas pašvaldības sākušas veikt mājkompostēšanas uzskaiti.  

Ministrija aicina tās pašvaldības, kas savos saistošajos noteikumos nav iekļāvušas attiecīgās prasības BNA dalītai vākšanai, to izdarīt tuvākajā laikā. Tāpat pašvaldības ir aicinātas aktīvi turpināt komunicēt ar iedzīvotājiem par pareizu bioloģiski noārdāmo atkritumu nodošanu. Ministrija pauda gatavību strādāt individuāli ar tām pašvaldībām, kurām būs radušās neskaidrības par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnvērtīgu ieviešanu. 

Tāpat VARAM  ziņoja par Eiropas Savienības Vides un klimata pasākumu programmas LIFE 2018. – 2020. gada integrēto projektu „Atkritumi kā resursi Latvijā – Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju”, ko VARAM kā vadošais partneris no 2021.gada 1.novembra līdz 2028.gada 31.decembrim īsteno. 

LIFE Waste To Resources IP ietvaros tiek īstenota aktivitāte “Risinājumu demonstrēšana bioloģisko un pārtikas atkritumu mazināšanai un pārtikas atkritumu mērījumu uzlabošanai”. Šīs aktivitātes ietvaros paredzēta apakšaktivitāte “Tehnoloģiskie risinājumi bioloģisko atkritumu decentralizētai apsaimniekošanai”, kuru īsteno Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija (LASA), kas ir tieši vērsta uz virtuves bioloģisko atkritumu šķirotu savākšanu un tālāku apsaimniekošanu. 

Kā zināms, no 2024.gada 1.janvāra maksu par dalīti savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu pašvaldība nosaka 60 procentu apmērā no nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas. Pašvaldībai un tās izvēlētajam sadzīves atkritumu apsaimniekotājam līdz 2023. gada 31. decembrim bija jāveic grozījumi līgumos par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu attiecībā uz nešķiroto sadzīves atkritumu un bioloģisko atkritumu maksas apmēru.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI