DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ministre Inga Bērziņa tiekas ar Eiropas Padomes Reģionālo un vietējo pašvaldību kongresa delegāciju

Šodien, 21. februārī, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzņēma Eiropas Padomes (EP) Reģionālo un vietējo pašvaldību kongresa delegāciju, lai pārrunātu Eiropas Vietējo pašvaldību hartas principu ieviešanas gaitu Latvijā un aktuālos jautājumus pašvaldību darbībā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa novērtēja Eiropas Padomes Reģionālo un vietējo pašvaldību kongresa ieguldīto darbu, vērtējot situāciju Latvijā un sniedzot ieteikumus. Diskutējot ar kongresa ekspertiem par paveikto pašvaldību jomā pēdējo četru gadu laikā, ministre uzsvēra labas pārvaldības stiprināšanu Latvijas pašvaldībās un informēja par Latvijas paveikto laika periodā kopš iepriekšējās vizītes, izceļot jaunā Pašvaldību likuma priekšrocības un instrumentus sabiedrības līdzdalības veicināšanai pašvaldību darbā, kā arī informējot par  Vietējo pašvaldību referendumu likumu, kurš paredz iedzīvotajiem tiesības piedalīties pašvaldību referendumos. Ministre norādīja, ka jāturpina stiprināt pašvaldību kapacitāte, kā arī jāturpina uzlabot pašvaldību pakalpojumu kvalitāte. Ministrija izstrādājusi nosacījumus investīcijām pašvaldību kapacitātes stiprināšanai un organizē attiecīgas apmācības pašvaldību darbiniekiem.

Jāizceļ arī VARAM sniegtais atbalsts pašvaldībām Covid-19 pandēmijas seku mazināšanai, Krievijas uzsāktā kara Ukrainā radīto izdevumu segšanai un enerģētiskās krīzes pārvarēšanai. 2020. gadā tika aizsākta valsts aizdevumu programma pašvaldībām COVID-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai un kopumā laika posmā no 2020. līdz 2022. gadam tika atbalstīti pašvaldību investīciju projekti 310,79 milj. eiro apmērā. VARAM piešķirtais finansējums pašvaldībām, lai kompensētu faktiskos izdevumus, kas saistīti ar atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem (uz  2024. gada 1. janvāri), 2022. gadā bija 57,72 milj. eiro, bet 2023. gadā – 28, 55 milj. eiro. Savukārt enerģētiskās krīzes pārvarēšanai VARAM pašvaldībām kompensēja faktiskos izdevumus, kas tām bija radušies, nodrošinot atbalstu mājsaimniecībām apkures un administratīvo izdevumu segšanai 17, 96 milj. eiro apmērā.

Pirms tikšanās ar ministri kongresa delegācijas pārstāvji 2024.gada 20. februārī tikās ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem, lai uzklausītu viņu redzējumu par Hartas īstenošanu Latvijā. Tāpat plānota tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu, Saeimas valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāju Oļegu Burovu un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Jāni Reiru, Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aldi Laviņu, Tiesībsargu Juri Jansonu, Valsts kontrolieri Edgaru Korčaginu, Finanšu ministru Arvilu Ašeradenu un Finanšu ministrijas vadību.

Kongresa delegācijas eksperti pēc vizītes Latvijā sagatavos 2024. gada Kongresa Monitoringa komitejas ziņojumu par Eiropas vietējo pašvaldību hartas ievērošanu vai iespējamiem pārkāpumiem Latvijā. Ziņojumu šī gada rudenī plānots apstiprināt EP Vietējo un reģionālo pašvaldību rudens plenārsesijā. Pēc ziņojuma apstiprināšanas par iegūtajiem secinājumiem un rekomendācijām tiks informēta arī Latvijas valdība un Saeima.

Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongress (The Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe) ir EP institūcija, kas ir atbildīga par vietējās un reģionālās demokrātijas stiprināšanu dalībvalstīs un Eiropas Vietējo pašvaldību hartas piemērošanas izvērtēšanu. Kā Eiropas pašvaldību un reģionu pārstāvniecība tā darbojas, lai sadarbībā ar Eiropas Padomes Ministru komiteju veicinātu politisko dialogu starp valstu valdībām un reģionālajām institūcijām.

Uzraudzības vizītē Monitoringa komitejas eksperti ierodas Latvijā reizi piecos gados, lai izvērtētu aktuālo situāciju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI