DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Katram cilvēkam, kurš saskaras ar tiesu varu, jābūt pārliecinātam par taisnīgu lietas izskatīšanu 

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

9. februārī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piedalījās Tieslietu padomes sēdē, lai iepazītos ar Tieslietu padomes darbību un darba prioritātēm 2024. gadam. 

Uzrunājot Tieslietu padomes pārstāvjus, Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka  kopš 2023. gada vasaras noticis mērķtiecīgs darbs, lai panāktu, ka Krimināllikums un tā piemērošana atbilstu aktuālajam apdraudējumam. Likumdevējs ir devis nepārprotamu signālu par to, kādai jābūt sodu politikai valsts drošības lietās situācijā, kad Latvija saskaras ar hibrīdapdraudējumu un kad Krievijas agresija pret Ukrainu ir radījusi nopietnus draudus mieram un drošībai. 

Jēkabpils gadījums ir būtiski iedragājis Latvijas sabiedrības pārliecību par valsts spēju sniegt aizsardzību ikvienam cilvēkam, kuram tā ir nepieciešama. Šo pārliecību vēl vairāk grauj š.g. 2. februārī izskanējusī ziņa par varmākas mēģinājumu nolaupīt upuri pēc tam, kad tika atcelta pagaidu aizsardzība pret vardarbību un atcelts aizliegums varmākam tuvoties. 

“Neticība valsts spējai aizsargāt savus cilvēkus – konkrētus cilvēkus – katastrofāli ietekmē visas sabiedrības kopējo uzticēšanos valsts varai un sabiedrības gatavību valsts varu atbalstīt un aizstāvēt – aizstāvēt un atbalstīt arī krīzes situācijās. Tiesiskums, tiesu varas efektivitāte un taisnīgums nav tikai teorētiska konstrukcija. Taču bez sabiedrības uzticēšanās un atbalsta valsts varai, tostarp tiesu varai, nebūs panākama arī tiesu varas efektivitāte. Tāpēc būtiski ir tiesu varai savus lēmumus pamatot un tos saprotamā veidā skaidrot sabiedrībai,” pauda Valsts prezidents. 

Valsts prezidents pauda pārliecību, ka līdztekus drošībai, arī valsts spējai būt taisnīgai ietekmē to, cik ļoti sabiedrība uzticas valstij. Katram cilvēkam, kurš saskaras ar valsts varu, tajā skaitā ar tiesu varu vai ar neatkarīgajām juridiskajām profesijām, ir jābūt pārliecinātam, ka viņa gadījums tiek izskatīts taisnīgi. Taču cilvēkam, kurš iesaistīts kādā lietā, šī lieta, visticamāk, ir vienīgā un vissvarīgākā, un pelnījusi pienācīgu rūpību. Tādēļ svarīgi atcerēties, ka profesionālisms nenozīmē vienaldzību. Profesionālisms nozīmē cieņpilnu un uzmanīgu attieksmi pret ikvienu cilvēku. 

“Sabiedrības uzticēšanos valstij ietekmē arī tas, vai valsts pienācīgi reaģē uz savām kļūdām. Ir svarīgi, ka arī tiesu vara un tiesu varai piederīgās institūcijas un personas pierāda, ka tās pašas spēj atpazīt netaisnīgas situācijas un rīkoties, lai tās labotu,” pauda Valsts prezidents. 

Informācijai: 

Tieslietu padomes izveidošana noteikta likumā “Par tiesu varu”. Tieslietu padome ir koleģiāla institūcija, kas piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā. Tieslietu padomes izveidošanas mērķis ir līdzsvarot attiecības starp izpildvaru, tiesu varu un likumdevēja varu, nosakot tai nozīmīgu lomu jautājumos, kas skar tiesu sistēmu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI