DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Konsultāciju termiņš ar sadarbības partneriem par Nacionālo enerģētikas un klimata plāna projektu tiek pagarināts 

Atsaucība no sadarbības partneriem piedalīties konsultācijās par aktualizēto Nacionālo enerģētikas un klimata plāna (NEKP) projektu ir liela. Lai nodrošinātu visu ieinteresēto pušu līdzdalību, Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) pagarina pieteikšanās termiņu konsultācijām par divām nedēļām. Noslēguma termiņš no š.g. 8.februāra pagarināts līdz 22.februārim. Jau  aizvadīta puse no plānotajām konsultācijām.  

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis skaidro: “Plāns paredz to, kā turpmāk patērēsim enerģiju, pārvietosimies, apsildīsim vai dzesēsim mājokli un citas telpas. Globāli klimatam draudzīgas ekonomikas politikas pamatā ir veicināt tādu tautsaimniecības ilgtspēju, kur investīcijas tiek virzītas uz klimatam un videi draudzīgiem uzņēmējdarbības projektiem. Šāda ekonomika papildus nodrošinās jaunas zaļās darba vietas, uzlabos Latvijas konkurētspēju un radīs iespēju ražot pašmāju produktus ar augstu pievienoto vērtību.” 

Regulāras KEM konsultācijas ar NVO, publiskā un privātā sektora institūciju un uzņēmumu pārstāvjiem notiek katru trešdienu un ceturtdienu. Konsultāciju laikā tiek uzklausīti viedokļi un priekšlikumi par aktualizēto plāna projektu.  

“Ievērojot esošo NEKP izstrādes procesu, papildus esam izvērsuši plašas konsultācijas ar sadarbības partneriem, lai iesaistītu iespējami plašu sabiedrības  daļu, meklējot labākos risinājumus klimata mērķu sasniegšanai. Esam gandarīti par atsaucību un interesi no dažādām nevalstiskajām organizācijām (NVO) un arīdzan uzņēmumiem. Tostarp ikdienā cieši sadarbojamies ar Eiropas Komisiju, informējot par progresu nacionālā līmenī,” uzsver ministrs K. Melnis.  

Atbilstoši Ministru kabineta sēdē nolemtajam – paralēli KEM organizētajām konsultācijām ar sadarbības partneriem, nozaru atbildīgās ministrijas darba grupas ietvaros gatavo priekšlikumus aktualizētajai NEKP gala versijai.   

Līdz 2024. gada 30. jūnijam visām Eiropas Savienības dalībvalstīm Eiropas Komisijai (EK) ir jāiesniedz nacionālajās valdībās pieņemts atjaunotais NEKP. Tas ir dokuments, kas tiek pilnveidots uz šobrīd esošās plāna projekta bāzes, ņemot vērā EK saņemtās rekomendācijas, kuras Latvija saņems 2024. gada februārī. 

Aktualizētā plāna projekta sagatavošanā ieguldīts apjomīgs darbs. KEM apkopojusi gan nozaru ministriju iesniegtos pasākumus klimata mērķu izpildei, gan atjaunojusi NEKP bāzes scenāriju un izstrādājusi mērķa scenāriju, kā arī nodrošina diskusijas ar nozaru ministrijām.  

Kopumā līdz februāra beigām  plānots aizvadīt vairāk nekā 40 apspriedes ar sociālajiem partneriem un citām iesaistītajām pusēm. Plašāk ar konsultācijām var iepazīties KEM tīmekļvietnē esošajā kalendārā, kas katru nedēļu tiek atjaunots. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI