DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

D. Mieriņa: globālā drošība sakņojas spēcīgā ASV un Eiropas partnerībā

Eiropas drošībai ASV loma ir neaizstājama. Globālā drošība šodien balstās spēcīgā ASV un Eiropas sadarbībā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, ASV galvaspilsētā Vašingtonā tiekoties ar ASV Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Maiku Džonsonu (Mike Johnson) un citiem ASV likumdevējiem. D. Mieriņa vizītē ASV ieradusies kopā ar Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Lauri Husaru (Lauri Hussar) un Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen). Sarunā ar Baltijas valstu spīkeriem M.Džonsons apliecināja ASV stratēģisko partnerību ar Baltijas valstīm.

Kopīgās vizītes mērķis ir stiprināt transatlantisko sadarbību un sarunās ar ASV parlamentāriešiem iezīmēt baltiešu redzējumu par drošības situāciju pasaulē. Saeimas priekšsēdētāja uzsver: Krievijas izvērstā agresija Ukrainā apdraud visu Eiropu un grauj globālo drošības sistēmu. Uz likmes nav tikai Ukrainas liktenis, un mūsu izvēle ir absolūti skaidra: jādara viss, lai panāktu Krievijas sakāvi Ukrainā. Ja nespēsim nosargāt Ukrainu pret Krievijas agresiju, tas būs tikai laika jautājums, kad Krievija būs gatava izmantot jaunu iespēju mūs izaicināt.

Baltijas valstu parlamentu spīkeri sarunās aicināja ASV kongresu iespējami ātri apstiprināt palīdzības pakotni Ukrainai.

Katra diena, kas tiek novilcināta svarīgu lēmumu pieņemšanā, Ukrainai nozīmē aizvien jaunas karavīru nāves. Un mēs varam palīdzēt to novērst, aicināja D.Mieriņa, uzsverot nepieciešamību saliedēt sabiedrotās un līdzīgi domājošās valstis iepretim Krievijas agresijai. Vienoti jāturpina maksimāli izolēt Krieviju, starptautiski un konsekventi jādokumentē tās pastrādātie kara noziegumi, lai sauktu pie atbildības. Krievijas visatļautības pamatā ir nesodāmības sajūta, pauda D.Mieriņa. 

Baltijas valstis labi apzinās draudus, kas nāk no Krievijas, tādēļ mēs nopietni ieguldām savās aizsardzības spējās un mudinām to darīt arī citas NATO valstis, sarunās ar ASV likundevējiem uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Latvija patlaban aizsardzības vajadzībām novirza 2,4 procentus no iekšzemes kopprodukta, plānojot vēl līdz 2027.gadam šo rādītāju palielināt līdz trīs procentiem.

Vienlaikus Latvija NATO Ramšteinas formāta ietvaros uzņēmusies vadīt dronu koalīciju, lai ievērojami kāpinātu sabiedroto dronu ražošanu un piegādes Ukrainai, ņemot vērā aktuālās karadarbības tendences un aizvien pieaugošo dronu tehnoloģiju nozīmi. D.Mieriņa aicināja ASV pievienoties dronu koalīcijai Ukrainas atbalstam.

Baltijas valstu priekšsēdētāji aizvadījuši tikšanās ar Pārstāvju palātas Apropriāciju komitejas Aizsardzības apakškomitejas mazākuma partijas pārstāvi Betiju Makkolumu (Betty McCollum), Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Bendžaminu Kārdinu (Benjamin Cardin), kā arī bijušo ASV Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Nensiju Pelosi (Nancy Pelosi).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI