DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Rihards Kols: Ukraina jāuzņem NATO un Eiropas Savienībā

Ukraina jāuzņem NATO un Eiropas Savienībā, alternatīvu tam nav, ceturtdien, 25.janvārī, ikgadējās ārpolitikas debatēs Saeimā pauda Ārlietu komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Rihards Kols.  Ārlietu komisijas priekšsēdētājs akcentēja – kara Ukrainā iznākums noteiks Eiropas, ASV un pasaules drošību turpmākajos gadu desmitos. Ukrainas uzvara ir svarīga demokrātijas nostiprināšanai un uzplaukumam. 

Ja esam ieinteresēti atjaunot ģeopolitisko uzticamību, normu un institūciju leģitimitāti un globālo stabilitāti, mums ir jāierobežo un jāaptur esošie un potenciālie agresori, norādīja R.Kols.  

Tik ilgi, kamēr Krievija saglabās iniciatīvu, kamēr tā spēs darbināt savu kara mašīnu, tā turpinās eskalāciju, teica R.Kols. Padoties nogurumam Ukrainai nozīmētu beigt eksistēt. Komisijas priekšsēdētājs pauda – jāmobilizē visi spēki, lai Ukraina var no savas teritorijas dot triecienus pa agresora teritorijām līdz uzvarai tik ilgi, cik vajadzēs. Tāpat R.Kols pauda, ka divi procenti no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai ir minimums. 

Šis nav tikai Krievijas karš pret Ukrainu. Tā ir Krievijas un tās sabiedroto, noziegumu līdzzinātāju cīņa pret Rietumiem, lai destabilizētu visu pasauli, uzsvēra R.Kols. Ārlietu komisijas priekšsēdētājs pauda, ka iepriekš rietumvalstis kļūdaini pieņēma, ka Krievija un Ķīna pasaules kārtības pamatjautājumos tuvojas Rietumiem. Krievijas iebrukums Ukrainā ir iespēja atjēgties un mainīties, sacīja R.Kols, izceļot paradigmas maiņu Eiropā. 

Kā satraucošu tendenci R.Kols minēja konfliktus, pieaugošu sāncensību starp valstīm un globālu demokrātijas panīkumu, norādot, ka galvenais cēlonis tam ir autoritārisma atdzimšana. Ārlietu komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka tikai 20 procenti no 7,9 miljardiem pasaules iedzīvotāju dzīvo brīvās valstīs. Starptautiskā vide arvien vairāk sadrumstalojas, šo plaisu padziļina arī karš Gazā un mazinās arī Eiropas un ASV diplomātiskā dominance.

Šis gads būs lielākais vēlēšanu gads pasaules vēsturē, jo teju puse pasaules iedzīvotāju vairāk nekā 60 valstīs šogad dosies balsot prezidenta, parlamenta un pašvaldību vēlēšanās, pauda R.Kols, norādot, ka vēlēšanu iznākumi ASV un Eiropas Parlamentā spēcīgi ietekmēs visu pasauli.

Eiropai šis ir tas brīdis, kad sev un citiem jānodefinē, ka demokrātijas investē citās demokrātijās. Tam jābūt dzelžainam principam globālā līmenī, teica R.Kols. Izvēlēs starp vērtībām un ērtībām komisijas priekšsēdētājs aicināja izvēlēties vērtības. Eiropas sankcijām beidzot jākļūst par iedarbīgu instrumentu cīņā pret agresoriem, uzsvēra R.Kols.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI