DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Holokausta atceres diena: “Hitlers neuzvarēja!”

Ceturtdien, atzīmējot Starptautisko holokausta upuru piemiņas dienu, Eiropas Parlamenta deputātus Briselē uzrunāja Varšavas geto izdzīvojusī Irēna Šašara.

“Šodien mēs godinām holokausta upurus un vēlreiz apliecinām savu nelokāmo apņemšanos cīnīties pret antisemītismu, rasismu un citām naida izpausmēm. Eiropa atceras”, teica Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola, atklājot svinīgo sēdi. Atgādinot, ka nacisma šausmas bija iespējamas, pateicoties daudzu līdzvainīgo klusēšanai, viņa uzsvēra: "Eiropas Parlaments nav vienaldzīgs – mēs iestājamies pret holokausta noliedzējiem, pret dezinformāciju un pret vardarbību".

"Tagad mēs uzklausīsim jūsu stāstu. Mēs no jums mācīsimies. Mēs atcerēsimies," viņa noslēdza, dodot vārdu Šašaras kundzei.

Savas uzrunas laikā Irēna Šašara pastāstīja, kā viņa Varšavā slēpjoties pārdzīvojusi nacisma šausmas, kopā ar savu māti izbēgusi no geto pa kanalizācijas sistēmu uz Varšavas “āriešu” pusi, kur viņām palīdzēja viņas mātes draugi. Pašlaik viņa dzīvo Izraēlā. "Es biju svētīta ar iespēju radīt bērnus un mazbērnus. Es izdarīju tieši to, ko Hitlers tik ļoti centās novērst. Hitlers neuzvarēja!", viņa sacīja.

Runājot par notiekošo karu un 7. oktobra teroristu uzbrukumiem, viņa sacīja, ka ir atstājusi valsti kuru tikko pāršalkusi "vardarbība, slepkavības, izvarošanas un terors", un lūdza Eiropas Parlamenta deputātus solidarizēties un atbalstīt ķīlnieku atkalapvienošanos ar viņu ģimenēm.

Antisemītisma atdzimšana pēc 7. oktobra nozīmē, ka “pagātnes naids joprojām ir ar mums", brīdināja Šašara. "Ebreji atkal jūtas nedroši, dzīvojot Eiropā. Pēc holokausta tas vairs nedrīkstētu būt pieļaujams. Sauklim "Nekad vairs" patiešām jānozīmē "nekad vairs".

Atsaucoties uz Eiropu, kas spējusi atstāt seno naidu aiz muguras un apvienoties, viņa teica, ka viņa sapņo par to, lai “mani bērni, visi bērni, dzīvotu mierīgos Tuvajos Austrumos, kuros nav naida, īpaši pret mums, ebrejiem. Mans sapnis ir, lai ebreji varētu justies droši jebkurā vietā, kuru viņi izvēlas saukt par savām mājām. Un lai antisemītisms beidzot tiek atstāts pagātnē.”

Noslēdzot savu runu, Šašaras kundze secināja, ka, lai gan viņa ir “pārspējusi Hitleru”, viņas mazbērniem tagad ir jācīnās par savu izdzīvošanu. "Es aicinu jūs, Eiropas Parlamentu, palīdzēt īstenot manu sapni. Kopā ar jums mēs varēsim izbeigt antisemītismu un panākt ilgstošu mieru."

Pēc Šašaras kundzes runas deputāti ievēroja klusuma brīdi. Ceremoniju noslēdza soprāna Ševas Tehovalas un bandeonista Marsela Nisinmana muzikālais priekšnesums, kurā izskanēja Morisa Ravēla "Kadišs".

Ceremonijas ierakstu skatieties šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI